Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че статутът на прочутата

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че статутът на прочутата
Коментари Харесай

Ердоган иска да върне на „Света София“ в Истанбул статута на джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сподели, че статутът на фамозната някогашна християнска базилика " Света София " - една от най-големите забележителности в Истанбул , може да бъде изменен от " музей " на " джамия " след локалните избори на 31 март, съобщи Агенция Франс Прес.
 БГНЕС
В изявление за тв канала ТГРТ Ердоган се стимулира с това, че по този начин храмът ще може да бъде посещаван гратис от туристите от всички вероизповедания. Той даде за образец намиращата се в съседство Синя джамия, в която всички гости влизат гратис. " Със " Света София " можем да постъпим аналогично ", отговори Ердоган на заложен му журналистически въпрос.

Понастоящем входът в музея " Св. София " е 60 турски лири (10 долара). Само преди няколко дни Ердоган съобщи, че не поддържа концепцията " Света София " да бъде превърната в джамия , тъй като това можело да има съществени последици.

Катедралата " Света София " е най-значимият монумент на византийското изкуство. Изградена е в 6 в. (532-537 г.) по разпореждане на император Юстиниан, който решил да увековечи славата на Константинопол, напомня ТАСС. Според преданията, на Юстиниян му се явил ангел и по показал проекта за строителството на катедралата. Императорът мечтаел бъдещият храм да няма еднакъв в света.-->
 Gulliver/Getty Images
В продължение на близо 1000 години " Св. София " е била най-големият християнски храм в света . След завладяването на Константинопол от османците през 15 в. " Св. София " е превърната в джамия , в допълнение са и пристроени минарета. През 1935 година " Св. София " престана да бъде джамия и бе оповестена за музей. По-голям християнски храм се появява едвам след построяването на ватиканската базилика " Свети Петър " през 16 век. Тя и до през днешния ден е най-голямата черква в света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР