Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда вече изпълнява заплахата си

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изглежда вече изпълнява заплахата си
Коментари Харесай

Ердоган стреля по кюрдите в Сирия, но улучва Русия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наподобява към този момент извършва опасността си да стартира бойна интервенция в сирийския град Африн. Според общоарабски и сирийски медии турски войски са нанесли през вчерашния ден масирани удари по построени в този анклав опорни пунктове на кюрдските " Сили за отбрана на народа " (YPG). Същевременно в небето над Африн са били видяни самолети на Военновъздушни сили на Турция. Засега няма известия за жертви и ранени измежду популацията, YPG и съветските " сини каски ", ситуирани в Африн.

По данни от близкоизточни обществени мрежи протурски формирования са нанесли съществени вреди и са осуетили нахлуване на Сирийската арабска войска и нейни съдружници в южната част на провинция Идлиб. Там войските на Башар Асад се борят, с цел да завладяват стратегическата военновъздушна база Абу Духур. Но това май е единствено въведения към огромната война, подготвяна от Анкара и съюзнниците ѝ против отрядите на YPG в Северна Сирия. В слово пред Народното събрание на 16 януари Ердоган съобщи, че в огромните бойни дейности против кюрдските отряди YPG, считани в Турция за терористични, ще се включат бойци на сирийската съпротива. И с тяхно присъединяване ще се водят боеве освен в Африн, само че и в Манбидж.

Турски медии разгласиха към този момент проекти по какъв начин въоръжените сили на Турция считат да завладяват окръг Африн. В. " Хабертюрк " да вземем за пример писа, че преди сухопътната интервенция Анкара възнамерява масиран въздушен удар по 149 обекта, където има отряди на YPG. По данни на изданието " първата фаза на интервенцията може да трае до шест денонощия, а се планува по едно и също време с авиацията интензивно да се употребява и артилерията, ситуирана по границата ". В. " Миллиет " прецизира, че по-късно ще стартират нахлуване сухопътни сили от турската войска, основно с танкови подразделения. Според версията на Анкара тези страховити акции целят да попречат на самодейността на Съединени американски щати, ориентирана към основаване на така наречен сили за гранична сигурност (СГС) въз основа на отрядите на YPG в Северна Сирия.

Руска помощ за Африн

Впрочем не е огромна загадка, че настоящите в Африн кюрдски отряди за самозащита YPG сега нямат доста общо с американците. По данни на съветското министерство на защитата Москва е изпратила свои елементи в Африн още през септември 2017 година и благодарение на военна полиция е построила наблюдателни пунктове, осигуряващи " спазването на режима за прекъсване на бойните дейности в така наречен зона за деескалация ". Там е основан Комитет за национално помиряване, включващ представители на локалните органи за самоуправление, на опозицията и на съветския Център за сдобряване на враждуващите страни. В знак, че Дамаск и Москва са показани в околията, на наблюдателните пунктове и ред други обекти са сложени флагове на Руската федерация и на Сирийската арабска република.

Руски подразделения на военната полиция и пунктовете работят и в региона на Манбидж. Видимо наличие там имат и американците, също оповестени за съдружници от YPG. Същевременно Ердоган, заплашил в понеделник да стартира бойни дейности в Африн и други кюрдски провинции, намерено настоя съдружниците и другарските страни " да не препречват пътя на Анкара в битката ѝ с терористичните формирования ". В противоположен случай, сподели той, Турция не дава отговор за възможните последствия.

" Махнете знамената на страните си от зоните, където са ситуирани терористи, до момента в който не ви си наложи персонално да ви ги предадем. Скъсайте нашивките на своите армии от униформите на терористите, до момента в който не се постанова да заровим в земята тези, които са застанали един до друг с въоръжените бунтовници ", съобщи турският водач. Към кого беше адресирано това послание - не е ясно. Но предходните закани на Анкара към кюрдите и силите на обединението отпред със Съединени американски щати може да се преглеждат и като обръщение към Русия. Защото, в случай че турската войска стартира бойни дейности в Африн и Манбидж, това ще заплаши съветските миротворчески подразделения.

Гранични сили по сирийската граница (но не и в Африн)

Същевременно Съединени американски щати, правилни на двойствената си позиция за Сирийската арабска република, не престават да играят своята игра. Ред арабски вестници оповестиха в детайли за скрито съглашение сред Щатите и Сирийските демократични сили (SDF), съгласно което да вземем за пример Софийски градски съд би трябвало да получат портативни зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК). С тяхна помощ SDF и техният стожер - отрядите от YPG, ще могат да отразяват възможни въздушни закани. А може да бъдат застрашени и от турската, и от сирийската авиация. Твърди се, че първата партида американски ПЗРК за кюрдите е доставена предходната седмица в окръг Африн. Ако е истина, това поражда въпроса по какъв начин са попаднали там. Нито Пентагонът, нито съветското военно ведомство към този момент не разясняват случая публично. Но към този момент е ясно, че силите за гранична сигурност, образувани въз основата на SDF, в действителност се основават с поддръжка от Съединени американски щати, тъй като на 14 януари това бе обявено от съдружното командване. " Подразделения на SDF ще бъдат ситуирани по границите на регионите, следени от SDF ", се споделя в формалното официално съобщение.

В тези граници очевидно не влиза окръг Африн, подложен под протектората на Русия. Доста е противоречиво и ситуацията на Манбидж, където има съветски миротворчески наблюдателни пунктове. Но в случай че при положение на турска експанзия кюрдите употребяват от тяхна територия американски ПЗРК, загубите и от двете страни ще са огромни.

Професор Дженгиз Томар, декан на факултета по политически науки в турския университет " Мармара ", съобщи пред Анадолската организация, че три фактора дефинират " аргументите Анкара да предприеме интервенция в Африн ". " Това са опитът на терористите от YPG да основат с поддръжка от Съединени американски щати 30-хилядни Софийски градски съд, завладяването на летище Абу Духур в провинция Идлиб от сили на режима на Асад и вероятността Русия да предложения делегати от Съюз на демократичните сили на Конгреса на сирийския народен разговор в Сочи. "

Турция има лични ползи в района - също като Русия. В случая с Анкара ползите ѝ не се диктуват единствено от битката с " терористите " от YPG. Турция има геополитически и стопански цели, непредполагащи поддръжка за целостта на Сирия. Тя се стреми да задържи териториите, заемани от протурската сирийска съпротива в Идлиб, Алепо, Латакия и други провинции, следени сега от Съединени американски щати. Москва към този момент не обръща изключително внимание на тези ползи. Но би трябвало да се означи, че ред проамерикански и протурски въоръжени групировки от сирийската съпротива обявиха тези дни, че няма да вземат участие в конгреса за народен разговор в Сочи.
/БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1261)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР