Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и украинското министерство на инфраструктурата

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и украинското министерство на инфраструктурата
Коментари Харесай

Удължиха с 4 месеца сделката за украинско зърно през Черно м...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и украинското министерство на инфраструктурата оповестиха удължаването на договорката с посредничеството на Анкара за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища.

 Анадолска организация

Украйна още сутринта заяви, че е реализирано съглашение за удължение на черноморската зърнена самодейност със 4 месеца.

Тази вест беше публично доказана и от турския президент Ердоган в известие в Туитър.

„ В резултат на четиристранните договаряния, проведени от Турция, Споразумението за Черноморския зърнен кулоар беше удължено за 120 дни, считано от 19 ноември 2022 година, в сходство с решението, взето сред Турция, Организация на обединените нации, Руската федерация и Украйна. С доставката на повече от един милион тона зърнени храни и хранителни артикули на нуждаещите се, ясно се видя какъв брой значимо и потребно е това съглашение за доставките на храни и сигурността в света.

Изразявайки своята признателност към Организация на обединените нации, генералния секретар Антонио Гутериш, съветския президент Владимир Путин и украинския президент Володимир Зеленски за демонстрирането на волята си за удължение на съглашението, Ердоган поздрави всички, които са съдействали.

След оповестяване на новината цените на зърното на международните тържища спадна с 2.5 на 100.

 

Първоначалната договорка, реализирана през юли, оказа помощ да се предотврати световната продоволствена рецесия, като разреши износът на храна и торове от няколко черноморски пристанища на Украйна, които бяха блокирани от Русия.

 

Турция, Организация на обединените нации, Русия и Украйна подписаха съглашение на 22 юли в Истанбул за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

 Анадолска организация

Страните преговаряха за допустимо удължение и разширение след плануваното приключване в събота, 19 ноември, като турският президент Ердоган съобщи, че Анкара е решена да достави съветското зърно и торове в по-слабо развитите страни.

 

„ Приветствам съглашението на всички страни за продължение на Черноморската самодейност за зърно за улеснение на безвредното мореплаване при експорт на зърно, храни и торове от Украйна “, съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в изказване.

 

„ Организация на обединените нации е изцяло ангажирана с премахването на оставащите спънки пред износа на храни и торове от Руската федерация “, добави той.

 

Украйна е един от най-големите производители на зърно в света и офанзивите на Русия против страната блокираха 20 милиона тона зърно в нейните пристанища преди договорката с посредничеството на Анкара.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР