Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германската канцлерка Ангела Меркел

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и германската канцлерка Ангела Меркел
Коментари Харесай

Ердоган и Меркел обсъдиха споразумението между Турция и ЕС за миграцията

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и немската канцлерка Ангела Меркел са разискали по телефона съглашението сред Европейски Съюз и Турция за ограничение на миграцията към Европа, дни откакто Ердоган заплаши да го наруши, съобщи ДПА.

Говорител на немското държавно управление сподели, че двамата са разискали " миграцията в Егейско море и съдействието при ръководството на мигрантски талази по силата на съглашението сред Европейски Съюз и Турция ".

Двамата са разисквали също събитията в Сирия и Либия , гласи къса декларация на турското президентство.

Ердоган наскоро заплаши, че ще отвори границите на Турция с Европа за сирийски бежанци, в случай че Анкара не получи задоволителна задгранична помощ и поддръжка за определяне на зона за сигурност в Сирия. " Ще би трябвало да отворим вратите ", сподели предходната седмица Ердоган пред членове на неговата ислямистко-консервативна Партия на справедливостта и развиването.

ДПА цитира Ердоган, че " Турция не получава нужната поддръжка от света и изключително от Европа " за разделение на бремето на сирийските бежанци.-->

Турция е страната с най-голямо бежанско население в света - тя е дала леговище на 4 милиона души, от които над 3,6 милиона от Сирия, показва ДПА.

По силата на съглашението с Европейски Съюз от 2016 година, подписано в пика на миграционната рецесия в Европа, Европейски Съюз даде обещание 6 милиарда $ на Турция , с цел да приюти сирийски бежанци, а Анкара се съгласи да не позволява бежанци към Европа, припомня ДПА.

" До през днешния ден Европейският съюз е изплатил 5,6 милиарда евро от обещаните 6 милиарда ", съобщи говорителката на Европейски Съюз по въпросите на миграцията Наташа Берто в отговор на изказванията на Ердоган.

Растящото принуждение в сирийската провинция Идлиб, която е най-вече под контрола на опозицията и в която Москва и Анкара сътвориха демилитаризирана зона, породи опасения за нов огромен приток на бежанци в Турция. Анкара също така работи с Вашингтон за определяне на зона за сигурност по границата й със Сирия, за извеждане оттова на подкрепяните от Съединени американски щати сирийски кюрдски сили и за попречване на бежански поток към Турция, показва ДПА.

Но Ердоган предизвести през уикенда, че Турция ще работи както откри за добре, в случай че буферната зона не бъде основана до края на месеца.

В понеделник Ердоган ще ръководи тристранна среща на върха Турция - Русия - Иран година след постигането на съглашението за Идлиб на 17 септември 2018 година, прибавя ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР