Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл протокол за приемане

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл протокол за приемане
Коментари Харесай

Ердоган пусна Швеция в НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е внесъл протокол за приемане на Швеция в НАТО в турския парламент за ратификация, оповестиха от кабинета му в понеделник, съобщи АП. Ердоган отлагаше ратификацията на участието на скандинавската страна, обвинявайки Стокхолм, че е прекомерно мек към кюрдските бойци и други групи, които той счита за опасност за сигурността на страната си. Също по този начин Анкара бе гневна поради поредицата митинги, при които се стигна до изгаряне на Корана в Швеция. Всички 31 съдружници в НАТО би трябвало да одобрят участието на Швеция. Турция и Унгария към момента не са го утвърдили.

В малко изказване на президентската дирекция по връзки се споделя, че Ердоган е подписал протокола за присъединението на Швеция към НАТО, който по-късно е бил импортиран в турския Меджлис.

Швеция и съседна Финландия изоставиха десетилетнния си статут на военна необвързаност, откакто президентът Владимир Путин подреди на съветските войски да нахлуят в Украйна през февруари 2022 година, търсейки защита в системата за сигурност на НАТО. Финландия се причисли към военния съюз през април. По-рано този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Турция бързо да ратифицира участието на Швеция във военната организация.

„ Много съдружници биха желали да видят бърз прогрес по тази ратификация “, сподели Столтенберг пред Асошиейтед прес, откакто ръководи среща на министрите на защитата на НАТО в Брюксел. „ Швеция извърши това, което даде обещание, и в този момент се нуждаем от ратификация на шведското участие. “
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР