Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от свои партийни

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал от свои партийни
Коментари Харесай

Ердоган иска промяна на статута на Света София

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изискал от свои партийни сътрудници да проучат по какъв начин може да бъде изменен статутът на храма " Света София " в Истанбул, оповестява в. " Хюриет ".

Абдулкадир Селви, създател на вестника, прочут като непосредствен до държавното управление, написа през днешния ден, че въпросът е бил подложен на разискване по време на съвещанието по-рано тази седмица на централния изпълнителен комитет на ръководещата Пария на справедливостта и развиването (ПСР), добавя Българска телеграфна агенция.

" Изгответе и представете изследване по въпроса за повторното отваряне на " Света София " за богослужения ", е декларирал Ердоган съгласно обявата.

Авторът на материала обръща внимание, че до момента президентът отклоняваше апелите за връщане на статута на джамия на храма с отговора: " Нека първо да напълним другите джамии. "

Според Селви има няколко аргументи за позитивното отношение сега на президента към тази стъпка. На първо място това е поддръжката на жителите от всички политически партии за четенето на Корана в храма във връзка годишнината от завладяването на Константинопол в края на май.

Друг фактор е безпокойството по отношение на реакцията на Атина на тази демонстрация и желанието на Анкара да показва, че този метод е недопустим, показва още той.

В момента прависти разискват въпроса с анулирането на указа, с който създателят на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк трансформира в музей " Света София " през 1935 година, написа още " Хюриет ".

Храмът " Света София " е издигнат през шести век като християнска черква. От построяването си през 537 година до 1453 година, когато Османската империя превзема града, " Света София " е била източноправославна катедрала и седалище на Константинополската патриаршия. След завладяването на Константинопол храмът е трансфорат в джамия, а през 1935 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР