Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред потенциално много

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред потенциално много
Коментари Харесай

Валутна буря заплашва Ердоган месец преди вота

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изправен пред евентуално доста тежка рецесия единствено месец преди изборите поради внезапното обезценяване на лирата, което рискува да попречи на акцията му и даже да повлияе на гласоподавателите.

ВИЖТЕ ИКОНОМИКАТА НА ТУРЦИЯ В СНИМКИ

Ердоган постоянно се е обрисувал като първенец на турската стопанска система, сочейки по какъв начин растежът и вложенията се уголемяват под неговото ръководство след мизерията по време на финансовата рецесия в Турция през 2000-2001 година

Този ход на Ердоган може да промени ориста на Турция

Турция прегрява и това може да е проблем за Ердоган

Ердоган разгласи победа на референдума, лирата падна

Но обезценяването на лирата с близо 19% по отношение на американския $, откогато на 18 април бяха оповестени предварителни избори и с 25% за последната година, алармира, че стопанската система може да бъде тежест, а не подтик за Ердоган.

Турският водач, който изобретателно води акциите си и до момента не е бил побеждаван при борба пред изборните урни, е необичайно въздържан този път, макар че неговият екип акцентира, че митингите му ще се развихрят от идващата събота.

А когато приказва с тълпите в градските площади в народен мащаб, Ердоган ще би трябвало да се изправи против страховете на хората, че привидната стойност на парите в джоба им пада.

"За турците слабата валута се трансформира в слаба стопанска система, тъй че е мъчно да забележим по какъв начин това няма да навреди на Ердоган и на ръководещата партия, макар че гласоподавателите им са много лоялни ", показва Атила Йесилада, консултант за Турция в "Global Source Partners " в Истанбул.

Въпреки че страната е най-бързо разрастващата се в Г20 през 2017 година, отбелязвайки растеж от 7,4%, остават безпокойства за прегряване на стопанската система, увеличение на недостига по настоящата сметка и двуцифрената инфлация, която сега е 10,85%.

Тази седмица лирата за пръв път стигна падна под 4,92 за един $, губейки над 4,0% от цената си.

Самият Ердоган се опасява от пазарите, като споделя, че след изборите възнамерява по-сериозни дейности в паричната политика – макар теоретичната самостоятелност на централната банка в Турция.

Анализатори от "Commerzbank " непосредствено показва, че Турция минава през "валутна рецесия ".

Въпреки че предварителните избори в страната на 24 юни идват в миг на напрежение със Запада и турската войска неотдавна излезе от сполучливата интервенция в Сирия, изследвания на публичното мнение демонстрират, че стопанската система в този момент е казусът, за който турците са загрижени най-вече.

В представително изследване, извършено по-рано този месец от основаната в Анкара MAK Consultancy, 45% от запитаните декларират, че най-важният въпрос в страната е стопанската система.

Друго изследване, извършено през предишния месец от социологическата организация Gezici, демонстрира, че 48,6% от турците считат, че най-големият проблем в Турция са икономическите разтърсвания.

А вярата на турците в стопанската система понижава - показателят на потребителското доверие се намали с 2,8 процентни пункта през май до 69,9 от 71,9 през април, сочат данните на TurkStat.

"В международен мащаб се вижда, че икономическото показване оказва директно влияние върху държанието на гласоподавателите, заради което забележителните стопански проблеми могат да окажат въздействие върху държанието при гласуването ", разяснява Селва Демиралп, доцент по стопанска система в университета "Коч " в Истанбул.

Тя предизвестява, че е "трудно да се предскаже по какъв начин стопанската система ще се развива в близко бъдеще ".

Йесилада прибавя: "Ако този потрес на валутния курс докара до по-слабо икономическо показване, те ще изгубят още няколко гласа, а призракът на ПСР, губеща изборите, може да се трансформира в действителност при почтени избори ".

Реално администрацията на Ердоган е разграничена сред пропазарни прагматици, като заместител министър-председателя Мехмет Симшек, някогашен пълководец на "Merrill Lynch ", и съветници, известни с меко казано необикновените си стопански теории като Йигит Булут.

Самият Ердоган постоянно е упреквал външни лица за стопански проблеми в Турция, укорявайки неназовани страни, които се опитвали да водят "икономически тероризъм " против страната му.

Вицепремиерът Бекир Боздаг споделя тази тайна доктрина и даже съобщи в сряда, че гласоподавателите са наясно, а намесата на външните сили ще се провали.

"Те са заблудени, в случай че считат, че могат да трансформират изхода от изборите, като играят с $ ", сподели Боздаг.

The value of the #Lira has been slashed 15% this month, with #Turkey now facing an annual inflation rate of 39.2%. Adopting a currency board would turn their situation around. https://t.co/5L2zLzw5ZX
— Prof. Steve Hanke (@steve_hanke) May 24, 2018
Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР