Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи на ветото си спрямо

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи на ветото си спрямо
Коментари Харесай

Ердоган държи на ветото си срещу приемането на Финландия и Швеция в НАТО, били ``меки към терористи`` -

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган държи на ветото си по отношение на молбите за участие в НАТО на Финландия и Швеция, обвинявайки страните, че са меки към „ терористи “, оповестяват международните организации.

„ Докато Реджеп Тайип Ердоган е отпред на турската страна не можем да кажем „ да “ на приемането в НАТО на страни, които поддържат терора “, е декларирал Ердоган, представен от вестник „ Хюриет “.

Разговорите на Анкара с представители на двете страни, състояли се през седмицата, не са протекли както се е очаквало, е декларирал Ердоган пред турски публицисти в самолета при връщане от Азербайджан.

Турският президент е показал, че Финландия и Швеция не са подхванали предстоящи стъпки за битка против тероризма.

В момента Турция е единствената страна-членка на НАТО, която обществено блокира започването на процеса по приемането на двете страни в Алианса.

Анкара оправдава позицията си като споделя, че Финландия и Швеция поддържат считани от нея за „ терористични " организации каквато е Кюрдската работническа партия (ПКК). Турция упорства и за екстрадицията на лица, считаните от нея за “терористи “, от двете страни.

ДПА отбелязва, че не е ясно кои са лицата, които Анкара засяга. Според турската медия листата за екстрадиция съдържа името на Рагип Зараколу, издател, който подлага на критика ръководството на Ердоган и живее в Швеция.

Пред публицисти турският президент е загатнал обстоятелството, че в деня на идване на делегациите от Финландия и Швеция по националната шведска телевизия изявление е дал Салех Муслим, който е член на сирийката кюрдска администрация в Североизточна Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. По думите на Ердоган съответната преживелица е доказателство, че Швеция поддържа сирийските кюрдски бойци, които Турция приема като отклонение на противозаконна кюрдска формация, която води въоръжена битка против турските управляващи от 1984 година

Ердоган упреква Германия, Франция и Холандия, че също поддържат тероризма.

Всички страни-членки на НАТО би трябвало да одобрят приемането на двете скандинавски страни в Алианса. Турция, която има втората по величина войска в НАТО, съобщи, че тя няма да позволи приемането им, в случай че не бъдат подхванати избрани стъпки, в това число повдигане на рестриктивните мерки за покупко-продажбите за оръжие, наложени на Анкара.

Пред публицистите Ердоган съобщи, че в понеделник ще беседва по телефона с водачите на Русия и Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР