Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято Партия на справедливостта и

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято Партия на справедливостта и
Коментари Харесай

Ердоган прави промяна от главата до петите в партията си

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято Партия на справедливостта и развиването (ПСР) претърпя съществени загуби на локалния избор на 31 март т.г. (според към момента необявените дефинитивно резултати), даде сигнал, че ще предприеме коренни промени в ръководената от него партия, както и че ще предприеме огромни смени на хора в централните органи и по места.

" Няма да се преценявам нито с предходните заслуги на който и да било, нито с личността, нито с възрастта. Ще създадем смяна от главата до петите ", декларирал Ердоган на съвещание на Централния комитет на ПСР, на което са били разисквани резултатите от вота, съгласно близки до президента източници.
Изявлението на Ердоган се възприема като рецензия към вътрешната съпротива в ПСР, каквото се твърди, че има в редиците на партията, и поръчка, че той ще бъде безмилостен към нея.

Евентуалната загуба на кметския пост в 15-милионния Истанбул ще бъде най-голямото и ненадейно проваляне за ПСР от 2002 година насам, което в действителност значи загуба на контрола върху огромна част от Турция. ПСР към момента може да изиска от Висшата изборна комисия (ВИК) отменяне на вота от 31 март и насрочване на нови избори след два месеца, при започване на юни т.г.

ВИК към момента не се е произнесла публично за изборните резултати, след настояването на ПСР за наново броене на подадените бюлетини в Истанбул, съгласно които претендентът за кмет на Истанбул на опозицията Екрем Имамоглу има преднина от към 14 хиляди гласа пред претендента на ръководещата ПСР Бинали Йълдъръм. Само в една истанбулска община - Малтепе, продължава повторното броене на бюлетините.

Междувременно в останалите общини кметовете получиха назначенията си и започнаха работа. Вниманието на обществеността е ориентирано напълно към решението на ВИК, което се чака след привършване на преброяването в Малтепе. Решението се чака с неспокойствие и паника, заради съществуващите в обществото изказвания, че ръководещата ПСР ще окаже напън върху ВИК за вероятно анулиране на вота от 31 март.

Пред Централния комитет на ПСР Ердоган е насочил вниманието към парламентарния /и президентски/ избор през 2023 година По думите му Републиканският алианс /на ПСР и националистическата ПНД/, спечелвайки 52 на 100 на локалния избор, е дал мощна поръчка за това, че в случай че успее да резервира този резултат, ще завоюва и вота след четири години.

Ердоган е отбелязал, че ПСР е спечелила болшинство при съветниците в общинските парламенти в редица общини, извоювани от опозицията на локалните избори, и е показал: " Ще следваме градивна политика, политика на съзиданието, а не на разрушението.

Ще поддържаме самодейностите в интерес на обществото, в полза на жителите, без значение от коя партия са, без конфронтиране и опълчване едни на други ".

По мотив рецензиите, че ПСР не е съумяла да притегли към идеята си младежите и интелектуалците, Ердоган показва: " Необходимо е да отделим повече внимание на работата с младежите, да предприемем стъпки и начинания по отношение на жителите, да създадем коренни промени и промени. Но това ще го създадем не поради изявленията на някои тролове, не поради писанията на някои анализатори, а ще го създадем в полза на посланията, които турският гласоподавател направи на 31 март ".

Близки до президента анализатори показват, че Ердоган в действителност се връща към визията и политиките на ПСР от 2002 година, от началото на нейното учредяване.

Във връзка с оповестяването на резултатите от вота от 31 март, които се чакат с неспокойствие, Ердоган декларирал: " Какъвто и да е резултатът, ще го приемем, би трябвало да бъдем подготвени за всякаква възможност ".

Тази вечер в Истанбул следва дербито на годината сред двата футболни аса на Турция - Фенербахче и Галатасарай, което ще се играе пред близо 50 хиляди души.
Кандидатът на опозицията за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу разгласи, че ще бъде на стадиона дружно със своя екип. На мача се чака да участват и водещи политици от ръководещата ПСР.

Анализаторката от близкия до държавното управление вестник " Хабертюрк " Нагехян Алчъ прикани Екремоглу да не отива на мача, с цел да " не се предизвикат изстъпления на политическа основа измежду почитателите ".

В публикацията си тя отбелязва, че " по всяка възможност една част от почитателите ще приветстват Екрем Имамоглу с възгласи като кмет на Истанбул, на което други ще се опълчват /понеже публично още не му е връчен кметски мандат/ и по този начин може да се стигне до конфликти ".

Мачът ще се играе на стадиона на Фенербахче " Шюкрю Сарачоглу " в квартала Кадъкьой, който е цитадела на опозицията на азиатския бряг на мегаполиса Истанбул.

Турската полиция укрепи ограниченията за защита - към 7 000 служители на реда и частни охранители са мобилизирани за сигурността на мача.

Отменено бе придвижването на всеобщия превоз в региона на стадиона./faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР