Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че Анкара е

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че Анкара е
Коментари Харесай

Турция изпрати на ООН спорния меморандум с Либия за морските зони

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в събота, че Анкара е изпратила до Организация на обединените нации меморандума за разграничение на морските зони, подписан с държавното управление на Националното единодушие (ПНС) на Либия за регистрация в изказване от Истанбул, излъчено по телевизионния канал NTV, представен от TACC.

" Между Турция и Либия е подписан меморандум за съгласие по отношение на демаркацията на морските зони в Източното Средиземноморие. Меморандумът е утвърден от Народното събрание, утвърден от мен и в този момент изпратен до Организация на обединените нации ", съобщи турският президент.

Според президента Анкара е подготвена " да отстоява правата си в Средиземноморието в сходство с интернационалното право ".

По-рано турският държавен вестник " Resmi Gazete " заяви, че турското държавно управление е утвърдило меморандум за съгласие сред Анкара и ПНС на Либия по отношение на разграничаването на морските зони. Така документът, който провокира остра реакция от Атина и Кайро, беше дефинитивно утвърден от турските управляващи, съобщи Фокус.

На 28 ноември в Истанбул бе подписано съглашение за военно съдействие сред Турция и ПНС на Либия, което планува образованието, подготовката, структурирането на правната база, както и укрепването на връзките сред военните на двете страни.

Между Турция и Либия беше подписан меморандум за съгласие по отношение на очертаването на морските зони, което провокира остра реакция от Атина. Веднага по-късно гръцкото външно министерство незабавно извика турския дипломат да получи пояснения по отношение на подписания документ, който Атина смята за игнориране на географските ползи на Гърция и нарушение на суверенните права на трети страни.

Международно приетият парламент на Либия също отхвърли споразуменията, които ръководителят на ПНС Фаиз Сарадж подписа с Турция. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР