Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовността на Анкара да ликвидира

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовността на Анкара да ликвидира
Коментари Харесай

Ердоган: До седмица кюрдските терористи в Сирия ще бъдат ликвидирани

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи готовността на Анкара да ликвидира тероризма в Сирия, разкритикува политиката на Съединени американски щати там и се зарече да отстрани кюрдските бунтовници в сирийската провинция Африн до седмица, съобщи БГНЕС.

Пред конгреса на Партията на справедливостта и развиването в провинция Елазиг Ердоган акцентира, че откакто терористите са осъзнали невъзможността да работят интензивно на турска територия, враговете на Анкара са задействали нов проект за основаване на зони под контрола на терористите оттатък южната граница. Според него с помощта на интервенцията на турските въоръжени сили в сирийската провинция Идлиб Анкара е съумяла да унищожи западната част на тези зони. Ако терористите, открили се в региона на Африн, не сложат оръжията, то и те ще бъдат унищожени, предизвести Ердоган. Той напомни, че в границите на интервенцията „ Щит на Ефрат “ (от август 2016 година до март 2017 г.) са били премахнати 3 000 терористи.

„ На територия от Джераблус до Ел Баб бяха премахнати хиляди бойци. Ако се наложи, то още на следващия ден Турция ще унищожи още 3 000 терористи. Така или другояче, Анкара е изцяло решена да завърши с тероризма в района “, съобщи Ердоган. Той сподели, че част от оръжията, доставени в Северна Сирия от Съединени американски щати по въздух и хиляди тежкотоварни камиони, през днешния ден към този момент се продават на черния пазар, а част от тях е почнала да се употребява против Турция.

„ Съединени американски щати се занимават със самозалъгване, като позволяват, че съдействието с терористите няма да навреди на личните им национални ползи. Този избор на Вашингтон Турция преследва по различен път. В рамките на седмица въоръжените сили на Турция ще унищожат армията, която Америка образува в Сирия от отрядите на терористите, които счита за свои сътрудници “, разгласи турският президент.

Днес делегация от Държавния департамент на Съединени американски щати посети обитаеми пунктове в северната част на Сирия, които са под контрола на бунтовниците от PYD (сирийското крило на ПКК), оповестява Анадолската организация. Групата дипломати се е срещнала със зам.-ръководителя на групировката Алдар Халил и с пристигналите от иракския регион Кандил водачи на ПКК Февзе Юсуф и Бедран Джи Курт.

В хода на срещата бунтовническите водачи са декларирали нуждата от преразглеждане на формата на държавното устройство на Сирия и превръщането на страната във федерация. Делегацията е посетила и региона Айн-ал-Араб (Кобани), където се е срещнала с командира Шахин Джило на така наречен Демократични сили на Сирия, образувани по самодейност на Съединени американски щати поради потребността от аргументация на огромните оръжейни доставки за PYD в Северна Сирия. Джило е считан за един от главатарите на ПКК, дошъл от провинция Кандил за съгласуваност на дейностите на терористите в Сирия и точно посредством него Съединени американски щати възнамеряват ходовете си по места.

Междувременно в границите на месец 200 000 сирийци са напуснали домовете си в регионите на бойните дейности, бежанският поток към турската граница не стопира. Напълно опустели са 120 обитаеми места на юг от Идлиб и източната част на провинция Хама. Заради непрекъснатите офанзиви на силите на режима на Башар Асад и въздушните удари на Русия единствено в региона на Хама са опразнени 74 селища, твърди Джабер Овед от Синджар.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР