Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че няма боеве в

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви днес, че няма боеве в
Коментари Харесай

Ердоган твърди, че не е нарушавал примирието

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи през днешния ден, че няма боеве в Североизточна Сирия, където стартира предходната седмица атака, откакто Анкара съгласува с Вашингтон пауза в интервенцията, до момента в който кюрдските сили се изтеглят от региона, съобщи кореспондентът на БНР в Турция.
В петък край турско-сирийската граница се чуваше пукотевица, макар съгласуваното 5-дневно помирение, което съгласно Съединени американски щати би трябвало да покрива единствено част от територията, която Анкара се стреми да окупира.
Ердоган обаче съобщи, че „ зоната за сигурност “ ще бъде дълга 440 км по продължение на границата със Сирия до границата си Ирак на изток и с дълбочина 32 км и че това е в съгласие със Съединени американски щати.
В същото време Турция нарушава примирието и продължава с бомбардировките и въздушните удари против цивилни, бойци и болница.
По-рано през днешния ден бе обявено за артилерийски обстрел и пукотевица в региона на сирийския град Рас ал Айн през днешния ден, ден откакто Турция се съгласи на 5-дневна пауза в офанзивата си в региона, с цел да разреши на кюрдските сили да се изтеглят.
От турския град Джейланпънар от другата страна на границата се вижда и пушек над част от Рас ал Айн.
Примирието бе оповестено от американския вицепрезидент Майк Пенс след договаряния с турския водач Реджеп Ердоган в Анкара.
Новината бе приветствана от Доналд Тръмп, който съобщи, че „ ще бъдат избавени милиони животи “.
Ако примирието влезе в действие, то ще реализира всички съществени цели, които Турция разгласи първоначално на  интервенцията на 9 октомври: надзор над гранична линия в Сирия на дълбочина 30 км и евакуиране на кюрдските бойци, които по-рано бяха подкрепяни от Съединени американски щати, до момента в който Анкара ги счита за терористи.
Не е ясно дали кюрдско-арабският алианс Сирийски демократични сили (СДС) ще се съобрази със съглашение, което ще остави турските сили да управляват територия, която по-рано държаха кюрдите с американска военна поддръжка. По-рано Съюз на демократичните сили показаха подготвеност да съблюдават примирието в линията сред Рас ал Айн и Тел Абияд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР