Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще отмени извънредното положение

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще отмени извънредното положение
Коментари Харесай

Ердоган обеща да отмени извънредното положение в Турция, ако спечели изборите

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че ще анулира изключителното състояние в страната, в случай че завоюва изборите на 24 юни, съобщи Ройтерс.

Веднага по-късно обаче той се застрахова, че изключителното състояние ще бъде върнато, в случай че Турция бъде изправена пред нови закани.

„ В случай че остана на този пост след 24 юни, в случай че е рекъл Господ, първото нещо, което ще създадем, е да премахнем изключителното състояние “, сподели Ердоган в изявление за телевизия 24ТВ.

„ Отмяната на изключителното състояние не значи, че то ще бъде изцяло отстранено и че в никакъв случай повече няма да бъде връщано. Ще предприемем допустимо най-строгите защитни  мерки, когато си имаме работа с някакъв тип тероризъм “, добави той.  

Извънредното състояние дава на Ердоган и на турското държавно управление опцията да заобикалят Народното събрание при прокарването на нови закони, което от своя разрешава ограничение на човешките права и свободи.

Извънредното състояние беше въведено след несполучливия опит за прелом през юли 2016 година, при който починаха 250 души и повече от 2000 бяха ранени. От тогава до през днешния ден турските управляващи са арестували повече от 160 хиляди души, а съвсем още толкоз държавни чиновници са били уволнени или отстранени от работа. Множество медии бяха закрити а стотици публицисти и деятели задържани.

Критиците на Ердоган настояват, че той употребява изключителното състояние като предлог за смазване на опозицията.

През април Ердоган съобщи, че бизнеса би трябвало да приветства изключителното състояние, тъй като то защищава от терористични офанзиви и не разрешава на служащите да стачкуват.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР