Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да затвори

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара може да затвори
Коментари Харесай

Ердоган: Турция може да затвори границата си с Ирак

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара може да затвори границата си със Северен Ирак "всеки миг ", откакто към този момент затвори въздушното си пространство за полети към и от този регион, съобщи Reuters.

"Ние изцяло затворихме нашето въздушно пространство за районното държавно управление в Северен Ирак ", сподели президентът пред кореспонденти на връщане от посещаване в Полша.

"Разговорите не престават за това какво да бъде направено по отношение на границите по сушата. Все още не сме затворили граничните пунктове, само че това също може да се случи във всеки един миг ", сподели Ердоган.

Турция разгласи в понеделник, че затваря въздушното си пространство за полуавтономния район на Иракски Кюрдистан и че ще работи за предаване на контрола над основния граничен пункт към района на централното държавно управление.



Пунктът Хабур е главният директен пункт сред Турция и Иракски Кюрдистан.

Референдум за самостоятелност на Иракски Кюрдистан беше проведен на 25 септември. На него 90% от гласоподавателите гласоподаваха за обособяване от Багдад. Иракското държавно управление се разгласи изрично срещу вота.

Анкара преглежда референдума като опасност за националната си сигурност и се притеснява, че той ще разпали сепаратистки настроения измежду личното й кюрдско население.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР