Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара има право да

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара има право да
Коментари Харесай

Ердоган заяви, че Турция има право да провежда операция в Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Анкара има право да организира трансгранична интервенция в прилежаща Сирия с помощта на съглашението, подписано сред двете страни в турски град Адана през 1998 година, заяви ТАСС.

"Що се отнася до потреблението на въздушното пространство над Сирия, то не принадлежи на Съединени американски щати. Това е интернационално пространство, това е сирийско въздушно пространство и откакто не принадлежи на Съединени американски щати, въпросът за потреблението му се взема решение от режима /на президента на Сирия Башар Асад/ ", споделя Ердоган в изявление за в. "Ени шафак ". Той отбелязва, че Съединени американски щати се намират в Сирия не по покана на режима, а Турция се намира там в границите на съглашението, подписано сред Анкара и Дамаск в Адана. "Съгласно този контракт, в случай че режимът не предприеме ограничения против Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите /на територията на Сирия/ ", прибавя Ердоган.

Отношенията сред Турция и Сирия през 80-те и 90-те години бяха извънредно напрегнати, защото Анкара обвиняваше Дамаск в поддръжка на Кюрдската работническа партия /ПКК/, напомня организацията. През октомври 1998 година избухна рецесия сред двете страни и Турция даде на Сирия 45-дневен период изцяло да се откаже от поддръжката сиза ПКК. Същата година сирийските управляващи изгониха от страната водача на ПКК Абдуллах Йоджалан, след което настъпи пробив в връзките сред двете страни.

На 20 октомври договарянията сред представители на министерствата на вътрешните и на външните работи завършиха с подписването в Адана на взаимен протокол и съглашение по въпросите на сигурността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР