Турският президент Реджеп Ердоган поиска от Саудитска Арабия видеозапис, доказващ,

...
Турският президент Реджеп Ердоган поиска от Саудитска Арабия видеозапис, доказващ,
Коментари Харесай

Ердоган и Тръмп увеличават натиска по случая с изчезналия саудитски журналист

Турският президент Реджеп Ердоган изиска от Саудитска Арабия видеозапис, доказващ, че журналистът Джамал Хашоги е напуснал консулството на страната в Истанбул, а президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска отговори за ориста му и заяви, че US следователи работят с двете страни по случая с изгубването му.

Турция проверява деликатно и всестранно случая с Джамал Хашоги, съобщи Ердоган на връщане от двудневна аудиенция в Унгария. Въпреки че не е редно да се вършат изводи, учредени на догатки, ние сме разтревожени, добави той и изиска Саудитска Арабия да покаже видеозаписи на Хашоги по какъв начин напуща консулството. 

Според двама високопоставени турски чиновници, представени от Ройтерс, при влизането си в саудитското консулство изчезналият публицист носел електронен часовник, обвързван с единия от мобилните му телефони, който е останал у годеницата му Хатидже Дженгиз извън. Технически експерти от разузнаването и полицията наблюдават данните, защото не разполагат със самия часовник. Продължава издирването и на ван, напуснал постройката на задачата, до момента в който Хашоги е бил вътре.

„ Нито задоволителни, нито безапелационни “ - по този начин Хатидже Дженгиз дефинира в изявление за Анадолската организация дадените досега от Рияд отговори по случая.

Според източник на „ Вашингтон пост “, за който вестник Хашоги пишеше, американското разузнаване е прихванало диалози сред саудитски публични лица за отвличането на журналиста. Изданието твърди още, че авторитетният саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман наредил интервенцията за подмамване на критикуващия публицист назад в родината му.

Зам.-говорител на Държавния департамент изрично отхвърли Вашингтон да е имал предварителна информация за подготвяно похищение.

Американският президент Доналд Тръмп също изиска от Саудитска Арабия пояснения по случая, като уточни че е разговарял „ повече от един път “ с „ най-високопоставени лица “.

„ Настояваме за всичко и желаеме да разберем какво става. Това е неприятна обстановка и фактът, че става дума за публицист в допълнение я утежнява. За нас и за Белия дом това е нещо доста съществено. Не ни харесва по какъв начин се развиват нещата. Знаете, те споделят, че ние няма по какъв начин да се намесим, защото се е случило в Турция и турските управляващи работят доста съществено. Ще забележим какво ще се случи “, сподели Тръмп.

Американският водач добави, че Съединени американски щати са доста разочаровани и са решени да стигнат до дъното на историята.

Позовавайки се на закона „ Магнитски “ двадесет и двама сенатори желаеха от президента да стартира следствие и вероятно да наложи наказания поради жестоко нарушение на правата на индивида.

Тръмп обаче съобщи, че прекъсване на износа на оръжие за Рияд би навредил на американската стопанска система. Саудитска Арабия е огромен покупател на US въоръжение.

Британският външен министър Джеръми Хънт предизвести Саудитска Арабия със „ съществени последици за нашето другарство и партньорство “, в случай че съмненията на турски представители, че журналистът е погубен след влизане в консулството се потвърдят. „ Изключително сме обезпокоени “, добави той пред Агенция Франс Прес.

Турските медии пишат, че благодарение на инфрачервени и ултравиолетови лъчи полицията ще търси ДНК-следи. Пресата в страната разгласява през вчерашния ден фотоси от камерите на паспортния надзор на 15-те саудитски жители, за които се твърди, че са били отрядът, направил убийството. Бяха публикувани техните дребни имена, букви, година на раждане и точните часове на влизане и излизане от Турция. Повечето от тях пристигнали и напуснали страната с частен аероплан.
По-късно „ Йени Шафак “ разгласява материал, в който твърди, че някои от саудитците, пристигнали в Истанбул, са членове на защитата на принц Мохамед бин Салман.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР