Турският президент Реджеп Ердоган отправи остри нападки към френския си

...
Турският президент Реджеп Ердоган отправи остри нападки към френския си
Коментари Харесай

Ердоган: Макрон прекрачи всякакви граници


Турският президент Реджеп Ердоган насочи остри нападки към френския си сътрудник Еманюел Макрон във връзка изразената подготвеност на Франция да посредничи сред Анкара и Сирийските демократични сили, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Тези, които огласиха приписваната на управляващите в обособени страни подготвеност да посредничат сред Турция и Сирийските демократични сили, прекрачиха всевъзможни граници, няма никакво място за сходни дейности, съобщи Ердоган и запита риторично от кой момент страната му води договаряния с терористични организации. Той акцентира, че Анкара няма сходни проекти, до момента в който някои страни могат да си разрешат да седнат на масата на договарянията с терористи, само че не и Турция. Анкара ще се бори с терористите тъкмо както в Африн, сподели президентът. Той се обърна към страните от Запада със личното си пояснение за Сирийските демократични сили и уточни, че те са огледален облик на терористичната организация ПКК.

„ Не се опитвайте да измамите Анкара с изказванията си. Турция е прелестно осведомена за действителностите в района, разполагаме с детайлна информация за всяка от незаконните структури. Ние можем да разпознаем терористичните организации дори в случай че те всеки ден сменят названията си “, съобщи Ердоган.

Той означи, че опасността за националната сигурност на Турция не идва единствено от Сирия, само че и от Ирак. Според него иракският Синджар е същото, което съставлява и планинският регион Кандил в Северен Ирак, където се намират главните бази на терористичната ПКК.

„ Борбата с терористите ще бъде продължена до цялостното пречистване на Синджар от ПКК. Турция може във всеки един миг да стартира интервенция в Синджар “, акцентира още турският водач.

Той акцентира и желанието на Анкара да ликвидира организацията ФЕТО на Фетхуллах Гюлен, и сподели, че преди ден турски разузнавачи в партньорство със службите в Косово са задържали, доставили в Турция и предали на органите на сигурността 6-има главатари на гюленистите, разрастващи активност на Балканския полуостров.

Поредният скандал с европейска страна е подбуден след срещата на френския президент Еманюел Макрон с делегация на Сирийските демократични сили /СДС/ в Париж и последвалите опити на някои медии да показват изказванията на кюрдските пратеници като публична позиция на Франция, прецизира Анадолската организация. Веднага след срещата в Париж кюрдите от Съюз на демократичните сили съобщили пред публицисти, че френският президент е изразил подготвеност да изпрати армия в Сирия. Някои френски издания незабавно тиражираха казаното от тях като публична позиция на Париж, само че след опровержението от Елисейския замък бяха принудени да трансформират текстовете си. Заглавията в „ Ле Фигаро “ бяха променяни три пъти в границите на час. Първоначалното „ Франция изпрати войски в Северна Сирия “ е редактирано с „ може да изпрати “, а след това – „ ще усили поддръжката си “.

Редица френски медии подлагат на критика Макрон за това, че той е просрочен с изказването си по въпроса. „ Кой си ти, че да бъдеш медиатор? Как ти хрумна, че можеш да посредничиш сред Турция и една терористична организация? “, по този начин външният министър Мевлют Чавушоглу се обърна към Макрон. „ Да посрещнеш на най-високо равнище делегация на терористи, това е проява на двойните стандарти от страна на Франция. Ако президентът ни в Анкара посрещне терористите от атентатите във Франция, какво ще мислят в Елисейския замък и хората? ПКК и сирийският й клон предизвикаха гибелта на 40 000 души в Турция “, сподели Чавушоглу, представен от „ Хюрриет “. Според него сред двете структури няма никаква разлика, което Франция доста добре знае, а концепцията й да посредничи е извънредно неприемлива.

„ Франция се пробва да играе роля при всеки случай, само че най-после няма никакъв резултат, с изключение на поръчката й, че и тя съществува на сцената. По принцип медиаторът е задължен да бъде почтен и неутрален, само че Франция в действителност е на страната на терористите “, разяснява турският посланик. Според него е неприемливо Париж да пуска в приложимост определението за Африн като кантон, още повече, че това е работа на Организация на обединените нации. „ Франция срина своята обективност. Въпреки, че е наясно с истините, тя стартира да се ориентира към различен път, а ние не одобряваме съществено изказванията на водача й от през вчерашния ден и от през днешния ден “, акцентира Чавушоглу. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР