Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли искането на американския президент Доналд

...
Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли искането на американския президент Доналд
Коментари Харесай

Ердоган е категоричен, че турската армия няма да излезе от Сирия

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли настояването на американския президент Доналд Тръмп за преустановяване на огъня в Сирия, съобщи БГНЕС.
" Г-н президентът (бел. ред. - Доналд Тръмп) изиска да обявим преустановяване на огъня. Никога няма да го създадем ", сподели Ердоган като повтори, че Турция изключва всевъзможни договаряния с терористи.
" Не е допустимо преустановяване на огъня в Сирия, до момента в който отрядите на ПКК не се изтеглят от граничната зона ", съобщи той и добави: " Казах му (бел. ред. - на Тръмп), че Турция няма да договаря с терористите ", добави Ердоган.
Турският президент посочи, че задачата на интервенцията " Извор на мира " е ПКК да се реалокира оттатък 32 километровата зона в Северна Сирия.
По отношение на основния град Манбидж Ердоган сподели, че терористите не би трябвало да остават там. " Режимът на Асад, влизащ в Манбидж, не е доста отрицателен (като развитие), само че ПКК би трябвало да изоставен ", съобщи Ердоган. Той обаче добави, че диалозите с американски и съветски представители за Манбидж и Айн Ал-Араб (Кобани) не престават.
По тематиката за глобите Ердоган съобщи, че Турция не се тормози от наказания.
Междувременно Народното събрание на Чехия осъди военната интервенция на Турция в Сирия и даде обещание ограничения против нея. 
" Долната камара на чешкия парламент осъди турските военни дейности в Сирия като нарушаване на интернационалното право. Всички 147 депутати в наличието гласоподаваха " за ". Премиерът Бабиш получи задача да предложи на Европейския съюз стопански и политически ограничения против Турция, с цел да я накара да спре военните си дейности ", се споделя в изказване на Народното събрание.
Чехия е измежду страните, които към този момент са сложили ембарго на износа на оръжие за Турция. Според чешкото министерство на индустрията и търговията, Прага е доставила на Турция оръжие на стойност 608 милиона $, или 1% от общия експорт на оръжие. В понеделник чешкото външно министерство повика турския дипломат в Прага, с цел да изрази съществени опасения по отношение на военната интервенция на Турция.
Както и Чехия, Канада също спря оръжейните продажби за Турция. Ембаргото е краткотрайно.
Предвид натиска от Европа и света, съветският президент Владимир Путин предложения турския си сътрудник Ердоган в Русия по време на телефонен диалог, заяви пресслужбата на Кремъл. " Путин предложения Ердоган на работно посещаване в Русия през идващите дни. Поканата беше призната ", се споделя в изказването.
Телефонният диалог се е провел по самодейност на турската страна вечерта на 15 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР