Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува исканията на арабските страни,

...
Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува исканията на арабските страни,
Коментари Харесай

Напрежение! Турция изпраща 1000 войници в Катар

Турският президент Реджеп Ердоган остро разкритикува настояванията на арабските страни, които скъсаха дипломатически връзки със съдружниците им от Катар.

Анкара счита, че настояванията, измежду които и затваряне на турската база в страната, опонират на интернационалното право. Турските управляващи са безапелационни, че няма да извърнат тил на съдружниците си.

Вестник „ Хюриет “ написа, че двете страни ще проведат взаимни военни учения след Рамазан байрам – свещеният за мюсюлманите празник. Освен това Турция се готви да изпрати до хиляда бойци в Катар.

Изпращането на подкрепления ще усили напрежението в района. Едно от 13-те претенции на арабски страни, измежду които и Саудитска Арабия, е затваряне на турската военна база. Ердоган отхвърли тази опция.

Ердоган наподобява решен да остане на страната на Катар. Още до 1000 бойци се чака да дойдат в базата преди взаимните военни учения, които по проект би трябвало да стартират тази седмица. По данни на турския вестник към контингента може да се причислят турски изтребители.

След утринната молитва на байрама Реджеп Ердоган съобщи пред кореспонденти, че е недопустимо няколко арабски страни да желаят от Катар затваряне на турската военна база там.

Катарските управляващи нарекоха натиска на своите съседи противозаконна обсада, целяща да ограничи суверенитета и показаха, че ултиматумът на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн е неблагоразумен.

Дипломатическото напрежение сред страните ескалира поради обвинявания към Катар, че поддържа терористични групировки. Доха изрично отхвърля.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР