Турският президент Реджеп Ердоган осъжда присъждането на Нобелова награда за

...
Турският президент Реджеп Ердоган осъжда присъждането на Нобелова награда за
Коментари Харесай

Ердоган се нахвърли срещу Нобеловата награда по литература за Хандке

Турският президент Реджеп Ердоган осъжда присъждането на Нобелова премия за литература за 2019 година на писателя Петер Хандке, тъй като писателят отхвърля геноцида в Босна от 1992-1995 година, оповестява " Анадолу ".

" Даването на Нобелова премия за литература на расист , който отхвърля геноцида в Босн а и пази военните нарушители, на 10 декември, Деня на правата на индивида, няма да има друго значение с изключение на награждаването на нарушавания на правата на индивида ", изяснява Ердоган.

" Станете, в случай че подкрепяте сърбите ", написа Хандке по време на войната в Косово. Хандке посещава Милошевич в пандиза и се пробва да даде показания в негова изгода . " Тук съм за Югославия, за Сърбия, за Слободан Милошевич ", цитира " Анадолу " Хандке в изявление за Милошевич от 2006 година

При спечелването на премията Хандке ще получи също 952 000 $, орден и грамота.

Турция съобщи, че се причислява към Албания и Косово, като бойкотира церемонията по връчването на Нобеловите награди в символ на митинг против избора на австриеца, оповестява " Ройтерс ".

Милошевич бе упрекнат във военни закононарушения по отношение на жестокости и етнически прочиствания , осъществени от сръбските сили в Босна, Хърватия и Косово по време на войните през 90-те години на предишния век, провокирани от разпадането на Югославия.
 Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди поради Петер Хандке
Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди поради Петер Хандке

Представител на Турция прикани Шведската академия да промени решението си
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР