Турският президент Реджеп Ердоган оповести снощи членовете на новия кабинет,

...
Турският президент Реджеп Ердоган оповести снощи членовете на новия кабинет,
Коментари Харесай

Ердоган оповести новия си кабинет, запази само четирима от досегашните министри

Турският президент Реджеп Ердоган оповести нощес членовете на новия кабинет, който той ще управлява персонално.

Това е един от най-важните детайли на новата система на държавно ръководство. Ердоган ще има пълномощия да назначава и освобождава министрите. Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган резервира единствено четирима от предходните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две дами. Прави усещане,че Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя шурей Берат Албайрак, до момента министър на енергетиката и естествените запаси.

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри - някогашният вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, икономическият министър Нихат Зейбекчи и транспортният министър Лютфи Елван. Трима министри резервират постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл. Досегашният шеф на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на защитата. За първи път министерството на търговията ще бъде управлявано от жена - Рухсар Пекджан. Министерството на труда и обществената сигурност се слива с министерството по въпросите на фамилията, като отпред на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук. Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой. Министър на енергетиката и естествените запаси ще бъде Фатих Дьонмез, на опазването на здравето Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на превоза и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум, съобщи Българска телеграфна агенция.

За отбелязване е, че до момента в който Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на $ скочи доста внезапно по отношение на турската лира - от 4.58 на 4.68, а еврото - от 5.45 на 5.51.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР