Турският президент Реджеп Ердоган официално откри руините на най-стария храм

...
Турският президент Реджеп Ердоган официално откри руините на най-стария храм
Коментари Харесай

Откриха официално руините на най-стария храм в света

Турският президент Реджеп Ердоган публично откри руините на най-стария храм в света, оповестява в. „ Хюриет “.

“Турция е един открит музей ”, безапелационен беше президентът по време на церемонията, която се състоя в археологическия комплекс Гьобекли тепе, ситуиран в югоизточната провинция Шанлъурфа.

Ердоган акцентира, че археологическите изследвания би трябвало да бъдат рекламирани, с цел да се помогне за разкриването на още исторически артефакти и комплекси в Анадолския район.

2019-а беше оповестена за „ Годината на Гобекли тепе “ в чест на 12 000-годишния храм, който беше открит там и който локалните управляващи се надяват да притегли туристи от целия свят. Най-старият храм в света беше включен във Временния лист на Световното културно завещание на ЮНЕСКО през 2011 година. През юни предходната година комплексът публично беше вписан в Списъка със Световното културно завещание на международната организация.

Според турския президент античните разкопки способстват за общата културна съкровищница на човечеството. Ердоган беше безапелационен, че археологическият комплекс към този момент се е трансформирал в „ изключително значимо напътствие “, което демонстрира дълбоките корени на анадолската цивилизация. Турският министър на културата Мехмет Нури Ерсой съобщи, че Гьобекли тепе дефинира Анадола като люлката на цивилизацията.

„ Тези стилизирани човешки знаци, големите скотски барелефи и архитектурните структури в Гьобекли тепе опровергаха огромна част от това, което си мислехме, че знаем за света на археологията и историята “, съобщи културният министър.

Древните руини бяха открити през 1963 година от взаимен екип откриватели от университетите от Истанбул и Чикаго. От тогава разкопките не са прекъсвали. Германският археологически институт и музеят в Шанлъурфа си сътрудничат по плана от 1995 година. Именно германо-турският екип от археолози открива Т-образните обелиски от Неолитната епоха с височина от 3 до 6 метра, които тежат сред 40 и 60 тона./ БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР