Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че възнамерява да разшири задграничните

...
Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че възнамерява да разшири задграничните
Коментари Харесай

Турция готова за още войни в съседни държави. Напрежението със САЩ се покачва още

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи, че има намерение да разшири задграничните военни интервенции на армията, предават международните организации, осведоми БНР.

На конгреса на неговата ръководеща " Партия на справедливостта и развиването "  президентът съобщи, че ще " пресуши изворите на опасност " за неговата страна в Сирия и Ирак.

``
реклама

" Няма да допуснем основаването на терористичен кулоар по нашите граници. Няма да се предадем на тези, които се дефинират като наш стратегически сътрудник, а в това време ни трансформират в стратегическа цел ", разгласи Ердоган. Това негово изказване пред препълнената зала в Анкара евентуално ще утежни още повече обтегнатите връзки със Съединените щати, разясняват някои медии.

В северна Сирия двете страни, сътрудници в НАТО, са изправени една против друга. Вашингтон поддържа кюрдските бунтовници, които означават обилни триумфи в битката против терористичната организация " Ислямска страна ". А турските сили считат бунтовниците за паравоенна част от неразрешената прокюрдска партия ПКК. Турската войска на два пъти навлиза в сирийска територия в северозападната част на страната в региона на Африн.

Турция е в спор и с кюрдите в Ирак, като навлезе в северната част на страната, където кюрдската партия ПКК има мощни позиции. Миналия септември кюрдите в този регион на Ирак организираха референдум и се оповестиха за самостоятелност от Ирак. Багдад и Анкара са изрично срещу основаването на кюрдска държава
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР