Турският президент Реджеп Ердоган обвини опозицията в лъжи и разкри,

...
Турският президент Реджеп Ердоган обвини опозицията в лъжи и разкри,
Коментари Харесай

Ердоган опроверга, че семейството му има пари в офшорка и обвини опозицията в лъжи

Турският президент Реджеп Ердоган упрекна опозицията в " неистини " и разкри, че е внесъл тъжба, осведоми Агенция Франс Прес.

Вчера водачът на главната опозиционна Републиканска национална партия Кемал Кълъчдароглу упрекна фамилията на Ердоган, в това число брат му, че е укрило милиони долари в офшорна компания. Според Кълъчдароглу трансферирани са към 15 милиона $ в компанията Bellway Limited, която е основана на остров Ман, коронно притежание на Англия, употребявано като офшорна зона.

Кълъчдароглу разкри, че има документи, които разкриват прехвърляния, направени от петима членове на фамилията на Ердоган, в това число и от сина му Ахмет Бурак Ердоган в интервала 2011-2012 година

" Петте имена безусловно не са изпращали пари на компанията или на упоменатото място ", отговори Ердоган и добави, че нито една лира не е изпратена в чужбина.

Президентът посочи, че той и упоменатите пет лица ще внесат правосъдни тъжби и ще се " борят против изказванията със правосъдни средства ".

Ердоган назова Кълъчдароглу " измамник " по време на тирада в президентския комплекс в Анкара и го прикани да " показа документите " с хората и прокуратурата.

" Ако има някой отговорен, дай " информацията, сподели турският водач и разказа изказванията на Кълъчдароглу като " офанзива " против него и фамилията му.

Турският общественик упрекна Републиканската национална партия, че към този момент не е главната съпротива, а " партия на измяната ".

Призовавайки Ердоган да подаде оставка поради разкритията, Кълъчдароглу сподели: " Ако сте почтен човек, вие ще извършите това, което е належащо ".

Президентът отхвърли доказателствата му, само че повтори, че ще подаде оставка, в случай че Кълъчдароглу може да потвърди обвиняванията си.

Според Кълъчдароглу преводите са направени от декември 2011 година до януари 2012 година Синът и братът на Ердоган са трансферирали към 5 милиона $.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването твърди, че обвиняванията са измислени и документите са фалшифицирани.

В същото време и различен случай засегна политическия живот на Турция.

Съединени американски щати започнаха правосъден развой против един от шефовете на Halkbank Мехмет Хакан Атила, който е упрекнат, че е оказал помощ за нарушение на наложеното от Вашингтон ембарго над Иран със схемата " нефт за злато " и за пране на милиарди долари.

Интригуващ аспект от този случай е обвързван с това, че турско-иранският предприемач Реза Зараб, който се счита, че е коренът на казуса, наподобява, че след задържането му в Съединени американски щати през 2016 година той е сътрудничил на американските управляващи. Зараб е признал обвиняванията против него и ще свидетелства против турския банкер.

Според " Блумбърг " свидетелски показания на Зараб от 30 октомври разкриват, че Ердоган и членове на фамилията му евентуално са били наясно или са подкрепили дейностите му.

34-годишният Зараб се счита, че е бил наясно, че се нарушава ембаргото и може да разкрие всички имена, които знае. До 2015 година той бе възприеман като един от най-важните бизнесмени в Турция и е получил доста награди за износа си. Зараб също по този начин доста пъти е дарявал за фондации на брачната половинка и сина на президента Ердоган. Американската прокуратура се пробва да откри дали турският водач или други представители на държавното управление са знаели или са си сътрудничили със Зараб за нарушение на ембаргото.

През 2013 година той бе упрекнат в подкупване на министри в Турция, което докара до оставката на четирима министри. Няколко месеца по-късно бе освободен.

Говорител на държавното управление на Турция разгласи, че казусът със Зараб е интрига против Турция и че някой се пробва да се намеси в политиката на страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР