Турският президент Реджеп Ердоган обеща, че правителството ще продължи да

...
Турският президент Реджеп Ердоган обеща, че правителството ще продължи да
Коментари Харесай

Ердоган не отстъпва от ниските лихви

Турският президент Реджеп Ердоган даде обещание, че държавното управление ще продължи да намалява лихвените проценти в очакване да последва и по-ниска инфлация. Това се случи, откакто през януари Турската централна банка се въздържа от следващата лихвена редукция, вследствие на която от септември 2021-а турските лихви бяха орязани с 500 базови пункта. 

Агресивният низходящ лихвен цикъл се организира в условия на препускаща инфлация, която през декември 2021-а скочи до 36.08% на годишна база, а бюджетите на турските семейства отъняха фрапантно. 

Ердоган е разгорещен последовател на теорията, че, обратно на обичайна икономическа доктрина, по-ниските лихвени проценти водят до по-ниска инфлация. Реалността, най-малко към този момент, не оправдава това разбиране: януарската инфлация се чака да доближи 48% годишно, съгласно усреднените прогнози на интервюираните от организация " Блумбърг " 16 анализатори. 

Турската лира пък загуби 44% от пазарната си оценка към щатския $ през предходната година, като в средата на декември пропадна стремително под рекордно ниските 16, 17 и 18 лири за един $. Което принуди турският президент да показа обезпечена от страната схема на срочни депозити в турски лири, с цел да подтиква депозантите да икономисват в националната парична единица.  

Тези ограничения, паралелно с многомилиардните доларови валутни интервенции на централните банкери, помогнаха ненапълно за стабилизирането на лирата и стопираха свободното й рухване, а новогодишната й търговия започна относително умерено. През последната седмица тя се търгува в непосредственост до 13.38 лири за един щ. $ - едвам към 2% месечен спад, по данни на Refinitiv. За съпоставяне, валутният показател на разрастващите се пазари на MSCI е поевтинял с към 0.01% през същия интервал. 

По оценка на анализатори, това е била шокова терапия, предопределена да върне пациента към живот, само че не и да го излекува, и не е дълготрайно решение.

Интересът към продуктите, обещаващи да компенсират индивидите, които икономисват в лири за понесените загуби от валутния курс, към този момент е стеснен. По публична информация на турското министерство на финансите, към 24 януари в националната парична единица са били вложени 196 милиарда лири (14 милиарда долара) от банкови депозити за общо 5.4 трлн. лири. Под 30% от този поврат се дължи на спестители, трансферирали вложенията си от долари и евро в локалната валута. 

Отслабнал е и натискът върху лирата, подбуден от всеобщите покупки на долари, евро и злато от страна на турското население. Депозитите на турците в задгранични валути понижават през последните седмици, по данни на централната банка. Този развой може да стане по-интензивен откакто на 11 януари фирмите също бяха поканени да се включат в схемата за компенсиране на спестяванията в лири, като са им препоръчани данъчни отстъпки. Този възторг обаче задълбочава опасенията, че механизмът ще коства скъпо на страната, която ще заплати сметката за загубите от валутния курс. 

Междувременно, от началото на януари е в действие и ново нормативно условие експортьорите да продават 25% от валутните си приходи на централната банка. По сметки на банкери, те ще попълнят валутните запаси с 1.25 милиарда $ на седмица при изнесени артикули за жестоко 20 милиарда $ през януари. Досега сходно нарастване не се надбюдава, което навежда на мисълта, че средствата се употребяват за валутни интервенции в помощ на лирата. 

Някои банкери имат и друго пояснение за сравнителната непоклатимост на турската национална валута - прекомерно ниският валутен оборот, който предпоставя повишаване на лирата даже при дребни по размер транзакции. Те показват също, че едри турски корпорации са се оплакали от мощния напън на управляващите при опция да се въздържат от покупки на задгранична валута в огромни количества.

Ердоган, чийто рейтинг леко се увеличи след стабилизирането на пазарите през този месец, към този момент разгласи спестовната скица за голям триумф. За да го укрепи, турското държавно управление го слага на ново, по-високо ниво: рекламна акция, която да убеди хората да обменят спестяванията си в локалната парична единица. Видео, което върви по националната телевизия и обществените медии от 30 януари, хвали усиления труд на жителите и ги приканва да влагат спестените пари в срочни депозити в турски лири, които ги пазят от обезценяване на валутата. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР