Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония

...
Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония
Коментари Харесай

Ердоган посегна на историята: Турция първа признала Македония с конституционното й име!

Турският президент Реджеп Ердоган на среща с президента на Македония Георге Иванов в Анкара още веднъж е декларирал поддръжката на Турция за интеграцията на Македония в НАТО и е препотвърдил кардиналната позиция по повод използването на конституционното име на Република Македония. Това се споделя в известие на пресслужбата на македонския президент, представено от Макфакс, оповестява dnes.bg.

" Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония. Това, което го мислехме тогава, го мислим и в този момент. Ние не мърдаме нито ляво, нито дясно. Турция в дипломацията в никакъв случай не се отнася двустранно. След като сме взели решение, ние умираме, само че не се връщаме обратно ", е декларирал турският президент.

Той изтъкнал, че с изключение на признаването на конституционното име на Македония и името на нацията Турция била и първата страна, която изпратила собствен дипломат в Македония.

Не за първи път Турция се пробва да си припише заслугата за състезание в признаването на Република Македония. Подобни изказвания към този момент са изказвани от турски публични представители през годините.

Фактът обаче си остава, че България първа призна Република Македония на 15 януари 1992 година под нейното конституционно име.

Турция направи това седмици по-късно, както и Русия. Голяма е заслугата на към този момент починалия президент Желю Желев в убеждаването и на двете страни да създадат това.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР