Турският президент Реджеп Ердоган излага на опасност столетните отношения между

...
Турският президент Реджеп Ердоган излага на опасност столетните отношения между
Коментари Харесай

"Не можем да позволим да ни изнудват" - германските политици втвърдиха тона към Анкара

Турският президент Реджеп Ердоган излага на заплаха столетните връзки сред Анкара и Берлин, съобщи финансовият министър на Германи Волфганг Шойбле в изявление за в. " Билд ". " Това е трагично, тъй като в действителност ни свързват доста неща. Но не можем да позволим да ни изнудват ", споделя още Шойбле.

Конфликтът сред двете страни се изостри в последните дни, като немските политици прибягнаха до извънредно изострен език, въпреки всекидневно да се стремят да потушат напрежението.

Миналата седмица Анкара арестува шестима правозащитници по обвинявания в тероризъм, като измежду тях бе и немски жител. По-рано не позволи депутати да посетят военната база " Инджирлик ", което накара Берлин да вземе решение за евакуиране на бойците си. Властите държат в ареста и журналиста с двойно поданство Дениз Юджел.

В петък Шойбле съпостави арестите с репресиите в Източна Германия и съобщи, че Берлин ще премисли съдействието и икономическата помощ за Турция. Лидерът на сестринската партия на консерваторите на Меркел – Хорст Зеехофер, и ръководителят на социалдемократите Мартин Шулц също приканиха за прекъсване на финансовата помощ.

" Поведението на Турция е недопустимо ", съобщи в неделя ръководителят на кабинета на канцлера Ангела Меркел Петер Алтмайер. " Искаме да имаме положителни връзки с тази значима и огромна страна, само че това е допустимо единствено в случай че в нея има господство на закона ", сподели той пред неделното издание на " Билд ".

Берлин желае деятелят Петер Щойднер и журналистът Дениз Юджел да бъдат освободени, защото няма аргументи за ареста им, сподели Алтмайер. Правителството следи деликатно развитията в Турция и в случай че е належащо, ще наложи наказания, посочи той.

Диаспората

В събота външният министър Зигмар Габриел разгласява в " Билд " отворено писмо към трите милиона германци от турски генезис, с цел да ги убеди, че мястото им е в Германия и ограниченията не са ориентирани към тях. " Колкото и да са сложни политическите връзки, едно нещо е ясно: вашето място, на хората с турски корени в Германия, е тук с нас, без значение дали имате немски паспорт, или не ", писа той.

Президентът Франк-Валтер Щайнмайер съобщи пред държавната телевизия ZDF, че връзките с Анкара са значими и че диаспората евентуално страда най-вече от разрушените мостове сред двете страни.

76% от германците са на мнение, че Берлин не се пази задоволително от Ердоган, сподели социологическо изследване на организация Emnid. 49% не считат, че е безвредно да идат на отмора в Турция, на противоположното мнение са 44%. Властите предизвестиха жителите си, че в случай че решат да пътуват натам, ще правят това на собствен риск.

Илюзия през цялото време

Лидерът на консерваторите в Европарламента Манфред Вебер сподели пред в. " Тагесшпигел ", че Турция се отдалечава от Европейския съюз и полезностите му и добави, че договарянията за присъединение, " които бяха заблуда през цялото време, би трябвало да бъдат прекъснати напълно ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР