Турският президент Реджеп Ердоган често е подозиран в сексистко поведение.

...
Турският президент Реджеп Ердоган често е подозиран в сексистко поведение.
Коментари Харесай

Йозлем Тюреджи е известен учен, но за Ердоган тя е само жена на мъжа си

Турският президент Реджеп Ердоган постоянно е подозиран в сексистко държание. Не е пропуснат да вземем за пример скорошният скандал, наименуван от медиите „ диван гейт “, когато Ердоган одобри шефа на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, само че предложи почетно място до себе си единствено на Шарл Мишел, до момента в който фон дер Лайен трябваше да се задоволи с място върху една странична софа.

Сега турският президент още веднъж даде мотив за яростни мнения - този път поради поканата за посещаване в Турция, отправена от Ердоган към Угур Шахин и брачната половинка му Йозлем Тюреджи - основателите на първата сполучлива ваксина против ковид и създатели на немския тръст BioNTech в Майнц.

Йозлем Тюреджи е водеща в създаването на имунизацията

Тюреджи, която е медицински шеф на компанията и преподавателка в университета „ Йоханес Гутенберг “ в Майнц, има не по-малка заслуга за създаването на имунизацията на BioNTech от своя брачен партньор Угур Шахин. Нещо повече – точно тя е била водещата мощ при основаването на имунизацията против COVID-19. Междувременно Ердоган разгласи, че ще одобри двамата съпрузи с турски корени, само че отхвърли да назове поименно Йозлем Тюреджи. Вместо това, както оповестиха редица турски медии, той от самото начало е говорел за „ дамата на Угур Шахин “.

В Туитър това породи гърмеж от отвращение. „ Билдцайтунг “ цитира някои от постингите: „ За Вас дамите може би нямат имена, само че тя въпреки всичко се споделя Йозлем Тюреджи. Стига с този пещерен мъжкарски нрав! “, написа един консуматор. Айлин Котил, която до неотдавна е била в дейната политика, написа следното: „ Жената на господин Угур? Това ли е единственото нещо, с което се отличава една изтъкната представителка на университетските и научните среди, каквато е Йозлем Тюреджи?! “ „ Франкфуртер Рундшау “ помества и възмутеното мнение на Лизел Хинц асистент-преподавателка от Балтиморския университет „ Джонс Хопкинс “: „ Ердоган знае доста добре какво прави. Неговото държание носи белезите на популистко женомразство “, написа тя.

Всяка туркиня би трябвало да ражда по три деца

Друга юзърка написа: „ Йозлем Тюреджи е академик. Тя е избавила живота на милиони хора “. А един консуматор показва саркастично: „ Не разбирам тази възбуденост. Та какво тъкмо е споделил мъжът на госпожа Ердоган? “ По мотив следващата демонстрация на сексизъм от страна на турския президент „ Билдцайтунг “ напомня, че през 2016 година той съобщи по малкия екран, че всяка туркиня би трябвало да ражда най-малко по три деца. След това Ердоган разкритикува дамите, които слагат професионалното си развиване над отговорностите си на стопанка и майка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР