Турският президент обяви откриването на туристическия квартал Вароша на град

...
Турският президент обяви откриването на туристическия квартал Вароша на град
Коментари Харесай

Ердоган откри за достъп затворен от 46 години курорт в Кипър

Турският президент разгласи откриването на туристическия квартал „ Вароша ” на град в Кипър, който беше затворен през последните 46 години, съобщи БГНЕС, цитирайки ТАСС.
Туристическият курорт Вароша (турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 година след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е предпазен с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1984 година, която гласи, че празният град може да бъде населяван единствено от коренните му поданици. През февруари тази година представители на Турция и непризнатата Турска кипърска република оповестиха желанието си да сключат ново съглашение.
" От четвъртък жителите на ще могат да употребяват плажа на Мараш (турското име на Вароша - бел. Ред.). Мараш би трябвало да бъде изцяло отворен, до момента в който правото на благосъстоятелност би трябвало да се съблюдава. Територията на Мараш сигурно принадлежи на Северен Кипър ", сподели Ердоган, говорейки в Анкара на взаимна прес-конференция с министър-председателя на самопровъзгласената Турска република Северен Кипър (TRNC) Ерсин Татар.
Според турските медии Ердоган се пробва да помогне на Ерсин Татар на идните избори в окупираните територии, както и да провокира реакция от страна на кипърските гърци, с цел да осуети опит за обновяване на договарянията за кипърско съглашение. В същото време турската страна твърди, че статутът на затворения град не се трансформира, резолюциите на Организация на обединените нации не се нарушават, а просто се отваря достъп до част от плажа, пишат вестниците.
Татар твърди, че е водач на кипърските турци на изборите, които ще се проведат в окупираните територии на 11 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР