Турският президент Ердоган засега не отстъпва в спора със САЩ,

...
Турският президент Ердоган засега не отстъпва в спора със САЩ,
Коментари Харесай

Турция повиши рязко митата за внос на стоки от САЩ

Турският президент Ердоган към този момент не отстъпва в разногласието със Съединени американски щати, само че стопанската система на страната е допустимо да заплати висока цена.

© Umit Bektas Още по тематиката
Кризата в Турция: връзките със Съединени американски щати към този момент няма да са същите

Последиците от срутва на лирата за турската стопанска система и за американските районни ползи ще бъдат основни
13 авг 2018
Централната банка на Турция краткотрайно овладя срутва на лирата

Индексите в Европа се потопиха при започване на сесията, само че бързо заличиха част от загубите след намесата
13 авг 2018
Съединени американски щати удвояват митата за стоманата и алуминия от Турция

Тръмп позволи покачване на цените върху вноса от Анкара, Ердоган прикани жителите да обменят доларите и златото за лири
10 авг 2018 Турция увеличи фрапантно митата при импорт на редица американски артикули като коли, алкохол и цигари, като напрежението сред Анкара и Вашингтон продължава да се повишава, оповестява Financial Times. Вицепрезидентът Фуат Октай дефинира ограниченията " танто-за танто " в Twitter и сподели, че са възмездие за " умишлени офанзиви " против турската стопанска система от американската администрация.

Мерките

Според ограниченията, оповестени в държавен вестник, се удвояват цените за серия от вносни американски артикули. Митото върху алкохола от Съединени американски щати се покачва със 140%, за колите – със 120%, и за тютюна на листа – с 60%. Удвояват се цените за козметични артикули, ориз и въглища.

Решението на президента Реджеп Ердоган да увеличи митата още веднъж може да изправи пред тестване турската лира, която поевтиня фрапантно по отношение на $ и еврото в края на предходната седмица и началото на тази. След намесата на Турската централна банка националната валута компенсира срутва си и към 11:00 часа се разменя за 6 лири за $. От началото на годината тя е изгубила над 40% от цената си по отношение на $.

Напрежението сред Турция и Съединени американски щати ескалира поради продължаващото задържане на американския свещеник Андрю Брансън, задържан през октомври 2016 година Американският президент неведнъж изиска освобождението на Брънсън, само че към този момент това не се случва. Адвокатът на Брансън съобщи пред Reuters, че турски съд през днешния ден е отхвърлил обжалването на пастора за анулация на домашния му арест и повдигане на възбраната да пътува, само че по-висша инстанция следва да се произнесе по жалбата.

По-рано този месец американският президент наложи наказания на двама турски министри в опит да принуди Турция да освободи пастора, а предходната седмица Тръмп удвои митата при вноса на турски стомана и алуминий.

Реакциите

Турският президент Реджеп Ердоган реагира гневно на американските ограничения, което ускори терзанията за изпитващата сега компликации стопанска система на страната в очите на интернационалните вложители. Ердоган, който упрекна Съединени американски щати в провеждането на " икономическа война " против Турция, съобщи, че страната нация няма да се " помири " с настояванията на Тръмп. Във вторник той разгласи, че Турция ще бойкотира американската електроника и прикани турските жители да спрат да купуват iPhones и вместо това да се извърнат към турски артикули.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР