Турският президент Ердоган обяви вчера началото на военната операция Мирна

...
Турският президент Ердоган обяви вчера началото на военната операция Мирна
Коментари Харесай

Турция стартира и сухопътна операция срещу кюрдите, светът настръхна


Турският президент Ердоган разгласи през вчерашния ден началото на военната интервенция „ Мирна пролет ” в Северна Сирия. Турските управляващи обясниха, че интервенцията е ориентирана против Кюрдската работническа партия /ПКК/ и терористичната група „ Ислямска страна “, неразрешени в Турция.

Турската авиация удари в сряда вечерта градовете Рас ал Айн в сирийската провинция Хашек. Друг сирийски град на границата с Турция, Teл Абиад, също беше подложен на въздушни удари.

По-късно беше оповестено началото на наземния стадий от интервенцията.

Според последната информация на турското министерство на защитата, след началото на интервенцията военните са атакували 181 цели на кюрдските сили в Северна Сирия.

Според турски специалисти, това е най-голямата турска военна интервенция след нашествието в Кипър през 1974 година В интервенцията турската войска употребява необятен набор оръжия локално произвеждане, измежду които ракети, гаубици, бойни хеликоптери и бронирани машини.

Европейски Съюз прикани Турция да приключи своите “едностранни военни дейности ”, няколко арабски страни също осъдиха военните дейности. Генералният секретар на Организация на обединените нации изрази изключителна угриженост от тези събития.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще организира през днешния ден закрито съвещание във връзка военните дейности на Турция против кюрдските позиции. Според Агенция Франс Прес съвещанието ще се състои по молба на петте европейски страни в съвета – Белгия, Англия, Германия, Полша и Франция.

Офанзивата на Турция стартира откакто американският президент Доналд Тръмп реши да изтегли американските войски от района. В сряда Тръмп още веднъж отбрани решението си и в това време поддържа наказания против Турция. Той съобщи, че Съединени американски щати не утвърждават военната интервенция на Турция в Сирия и смята това за “лоша концепция ”.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Анкара има право да организира военна трансгранична интервенция в прилежаща Сирия с помощта на съглашение, подписано от двете държавни управления в Адана през 1998 година

Ердоган разяснява и изявленията на своя американски сътрудник за готовността на Съединени американски щати да “унищожат турската стопанска система ”, в случай че Анкара прекрачи границата.

“Смятам тези думи за изказвания, направени за да се предотврати напрежението в избрани кръгове ”, сподели той.

Ден преди началото на турската интервенция в Сирия, Тръмп разгласи, че възнамерява да договаря с Ердоган на 13 ноември във Вашингтон. След това шефът на Белия дом два пъти съобщи, че Вашингтон ще “унищожи стопанската система ” на Турция, в случай че “прекрачи границата ” или “започне да унищожава кюрдите в Северна Сирия ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР