Турският президент Ердоган е заявил на Владимир Путин в телефонен

...
Турският президент Ердоган е заявил на Владимир Путин в телефонен
Коментари Харесай

Ердоган зове Путин за едностранно прекратяване на огъня

Турският президент Ердоган е декларирал на Владимир Путин в телефонен диалог, че мирните старания във войната сред Русия и Украйна би трябвало да бъдат подкрепени от едностранно преустановяване на огъня и “визия за заслужено решение ”, заяви турското президентство.

В изказването се споделя още, че двамата водачи са разискали енергетиката и зърнения кулоар в Черно море и че Ердоган е споделил на Путин, че би трябвало да бъдат подхванати съответни стъпки за унищожаване на кюрдските бойци от сирийския граничен район.

Турция заема интензивно дипломатическо присъединяване в опит за намиране на решение на спора в Украйна от началото на съветската инвазия в края на февруари предходната година. Именно в югозападната на България съседка се организира и кръг от мирни договаряния сред делегации на двете враждуващи страни. Анкара заема поредна позиция, че стълкновението би трябвало да бъде решено на масата за договаряния.

През лятото на 2022-а година точно в Истанбул беше подписано съглашение за образуване на така наречен “зърнен кулоар ”, посредством който се подсигурява износа на хранителни артикули от Украйна към разнообразни дестинации на света. Тогава съветски представители поеха ангажимент, че техните въоръжени сили няма да нападат такива плавателни съдове. По този метод Турция пое ангажимент да подкрепи превъзмогването на очертаващата се продоволствена рецесия, за която се появиха сигнали малко след експлоадирането на войната. Украйна е измежду главните страни, чиято земеделска продукция се експортира и употребява в разнообразни точки на планетата, а в първите месеци на спора напредването на корабите й беше затруднено.

 

 

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР