Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Volkswagen

...
Турският президент Ердоган е убеден, че новият завод на Volkswagen
Коментари Харесай

Ердоган иска Volkswagen. На всяка цена.

Турският президент Ердоган е уверен, че новият цех на Volkswagen ще бъде издигнат точно в Турция. Той желае тази инвестиция непременно. Защото от нея зависи доста. По тематиката пишат 2 немски издания, представени от Deutsche Welle.
Ердоган е прочут с желанията си към колите Mercedes - още до момента в който е кмет на Истанбул, поръчва рейсове за градския превоз от тази марка, с които да замести дотогавашните икаруси. А когато става министър-председател, купува за ведомството си 10 мерцедеса на стойност 1,5 млн. евро. Самият той по това време също кара Mercedes - реставриран S600. Напоследък обаче броят на фолксвагените в служебния автопарк на президента непрекъснато пораства, споделя турският публицист Джан Дюндар на страниците на немския Die Zeit.
Дюндар напомня тези обстоятелства, с цел да изясни казаното от Ердоган на среща с ръководителя на Съюза на таксиметровите водачи: " Volkswagen ще построи фабрика в Турция и в следствие от тази инвестиция всички вие ще получите фолксвагени ". Президентът декларирал също така, че щял да помоли немския тръст да създаде специфичен модел за турските таксиметрови водачи. Към този миг медиите съобщаваха, че Volkswagen още се колебае сред България и Турция. Да, в България работната ръка е по-евтина, само че се твърди, че Турция е приела всички условия на концерна и е предложила държавни гаранции.
Ако успее да притегли Volkswagen
Всичко това не значи, че в желанията на Ердоган са настъпили някакви основни промени. Volkswagen не е станал обичана марка на турския президент - той просто се нуждае от вложения, както в стопански, по този начин и в политически проект, уверен е Джан Дюндар. Защото по никакъв начин не е елементарно да се намерят вложители за една страна, в която режимът потъпква правовата страна и където е надвиснала опасността от икономическа рецесия. Ако успее да притегли Volkswagen, Ердоган ще може да употребява тази гигантска инвестиция, с цел да оправдава режима си и да притегли и други концерни, отбелязва Дюндар в Die Zeit.
И вестник ТАЦ е на мнение, че би било огромен триумф за Ердоган, в случай че Volkswagen избере Турция. Точно в миг, когато той е изолиран външнополитически и е в комплицирани връзки както със Съединени американски щати, по този начин и с Европейски Съюз, новият цех на Volkswagen в Турция може да послужи на Ердоган като доказателство за неговата благонадеждност. И още нещо: в случай че немският тръст пристигна в Турция, може да го последват и други вложители, които до момента заобикаляха Турция поради политическата обстановка и възходящата правна неустановеност, предвижда ТАЦ.
Напълно разбираемо е, че турското държавно управление се пробва да притегли задгранични вложители, предлагайки държавни гаранции. Но е много мъчно да се има доверие на гаранциите на един режим, потъпкващ правовата страна. Ако евентуалните вложители биха държали повече на правовата държавност, в сравнение с икономическите гаранции, това би било от огромна изгода както за тях, по този начин и за локалното население, отбелязва Джан Дюдар в Die Zeit.
" България несъмнено е по-добрият вид "
А какво мислят читателите на ТАЦ и Die Zeit? Един от тях разяснява, че Турция напълно няма да е първата не най-демократична страна, в която се създават немски коли. А различен четец написа: " Всеки, който мине през индустриалните зони на Истанбул, Бурса или Маниса, ще види какъв брой доста немски компании създават там, осигурявайки десетки хиляди работни места. Тези компании не са там, с цел да създадат услуга на Турция или на Ердоган, а просто тъй като печелят положителни пари ".
България несъмнено е по-добрият вид, счита различен четец и прибавя, че не схваща оптимизма на Volkswagen във връзка с Турция. Облаците над главата на Ердоган се сгъстяват, само че той няма да се откаже елементарно от властта. А това значи, че в идващите няколко години в Турция може да стане доста бурно. Дали освен това състояние инвестицията на Volkswagen ще си заслужава? - пита читателят и заключава: " Дори и нещата да не се развият толкоз зле, считам решението на Volkswagen за извънредно по неволя ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР