Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви пред своя гръцки колега Алексис

...
Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви пред своя гръцки колега Алексис
Коментари Харесай

Газопроводите през България ще гарантират енергийната сигурност на ЕС

Турският министър председател Бинали Йълдъръм съобщи пред своя гръцки сътрудник Алексис Ципрас, че газопроводите, които ще пресекат българската територия ще обезпечат енергийната сигурност на Европейския съюз, съобщи БГНЕС. Министър-председателите на Гърция и Турция Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм разискаха в Атина продължаването на газопровода „ Турски поток “ на гръцка територия.

Това се споделя в взаимно изказване за пресата. Ципрас съобщи, че пораства съдействието сред двете страни в области, имащи стратегическо значение освен за тях, само че и за района, за Европа и за европейско-турските връзки. „ В енергийния бранш нашето съдействие в построяването на тръбопровода TAP/TANAP е основа за развиването на по този начин наречения „ Южен газов кулоар “, с отклонения за всички балкански страни. В същото време, в границите на многовекторната енергийна политика, която ние поддържаме, двете страни активизираха разговора за удължаването на тръбопровода „ Турски поток “, съобщи гръцкият министър председател. Ципрас означи, че Трансадриатическият газопровод /ТАР/ се построява с бързи темпове.

Турският министър председател удостовери, че двете страни не престават съдействието в енергетиката. „ ТАР е продължение на газопровода TANAP. ТАР отива към Италия и се осъществя, и ние осъществяваме взаимен план за газопровод с Русия “, сподели Йълдъръм. „ Вярвам, че със завършването на тези планове за тръбопроводи, които ще пресекат българската и, допустимо, гръцката територия, ще се обезпечи сигурността на доставките на енергийни запаси в страните от Евросъюза “, сподели турският министър председател.

„ Турски поток “ е нов експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. Той се построява на мястото на „ Южен поток “, който Русия приключи поради некоструктивната позиция на Европейски Съюз. През май 2017 година „ Газпром “ започва строителството на морския сектор от „ Турски поток “. Първата права от газопровода е предопределена за доставката на „ синьо гориво “ за турските консуматори, втората – за газоснабдяването на страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка от правите е 15,75 милиарда куб.м. газ годишно.

Строителството на „ Турски поток “ би трябвало да завърши в края на 2019 година Русия неведнъж е подчертавала, че ще стартира построяването на правата за Европейски Съюз единствено, в случай че има гаранции от Брюксел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР