Турският посланик в България Хасан Улусой ще бъде извикан в

...
Турският посланик в България Хасан Улусой ще бъде извикан в
Коментари Харесай

Викат турския посланик на разговор във Външното ни министерство


Турският дипломат в България Хасан Улусой ще бъде извикан в понеделник в министерството на външните работи. Повод за срещата, разпоредена от министър Екатерина Захариева, са думите на посланика от тази събота. По време на церемонията по откриването на четвърти цех за автомобилни елементи на „ Теклас България” в Кърджали Улусой прикани българската страна да насърчи проучването на турския език като непознат език.

„ Днес тук се основава претовареност за хиляди български жители. Колкото повече нараства броят на тези български жители, които с изключение на български, владеят вербален и писмен турски език, толкоз повече това ще насърчи притока на турски вложения в страната. Разчитаме на българските управляващи за по-ефективно проучване на турски език в учебните заведения от страна на българските жители и най-много на сънародниците ни”, бяха думите на турския дипломат.

Пръв реагира министър председателят Бойко Борисов, съгласно който "не му е работа на посланика да дава такива препоръки ". „ Ние сме толкоз другари, толкоз неща сме създали дружно. И на един подобен празник да кажеш на една страна наложително да учи език, в случай, че ние сме се произнесли в Народното събрание – ясно и тъкмо: който желае, може да учи турски по всевъзможен метод. Може да учат и в Турция български, който желае. И Апостол Павел е споделил – учете езици”, разяснява Борисов.

От българското външно министерство по-късно оповестиха, че "думите на посланика звучат смущаващо, защото българското държавно управление в никакъв случай не е попречило свободното чуждоезиково образование. Турски език може да се учи в учебно заведение наред с британски, немски, френски, китайски, японски, румънски, съветски, иврит ".

"Такова изявление от посланика на прилежаща и партньорска страна като Турция не подхожда на упованията на Република България за това, по какъв метод следва да се развиват нашите добросъседски и другарски връзки ", разясняват още от Министерство на външните работи./Дарик
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР