Турският посланик в България Хасан Улусой ще бъде извикан в

...
Турският посланик в България Хасан Улусой ще бъде извикан в
Коментари Харесай

Викат турския посланик на разговор във Външното ни министерство

Турският дипломат в България Хасан Улусой ще бъде извикан в понеделник в министерството на външните работи. Повод за срещата, разпоредена от министър Екатерина Захариева , са думите на посланика от тази събота. По време на гала по откриването на четвърти цех за автомобилни елементи на „ Теклас България ” в Кърджали Улусой прикани българската страна да насърчи проучването на турския език като непознат език, оповестиха от министерството.

„ Днес тук се основава претовареност за хиляди български жители. Колкото повече нараства броят на тези български жители , които с изключение на български, владеят вербален и писмен турски език , толкоз повече това ще насърчи притока на турски вложения в страната . Разчитаме на българските управляващи за по-ефективно проучване на турски език в учебните заведения от страна на българските жители и най-много на сънародниците ни ”, бяха думите на турския дипломат.
 
Пръв реагира министър председателят Бойко Борисов , съгласно който " не му е работа на посланика да дава такива препоръки ". „ Ние сме толкоз другари, толкоз неща сме създали дружно. И на един подобен празник да кажеш на една страна наложително да учи език, в случай, че ние сме се произнесли в Народното събрание – ясно и тъкмо: който желае, може да учи турски по всевъзможен метод. Може да учат и в Турция български, който желае. И Апостол Павел е споделил – учете езици ”, разяснява Борисов.


 
От българското външно министерство по-късно оповестиха, че " думите на посланика звучат смущаващо , защото българското държавно управление в никакъв случай не е попречило свободното чуждоезиково образование. Турски език може да се учи в учебно заведение наред с британски, немски, френски, китайски, японски, румънски, съветски, иврит ".
 
" Такова изявление от посланика на прилежаща и партньорска страна като Турция не подхожда на упованията на Република България за това, по какъв метод следва да се развиват нашите добросъседски и другарски връзки ", разясняват още от Министерство на външните работи .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР