Турският парламент ратифицира молбата на Финландия за присъединяване към НАТО

...
Турският парламент ратифицира молбата на Финландия за присъединяване към НАТО
Коментари Харесай

Турция ратифицира членството на Финландия в НАТО

Турският парламент ратифицира молбата на Финландия за присъединение към НАТО и по този метод отстрани последното затруднение пред дълго отлаганото присъединение на скандинавската страна към западния боен съюз, заяви АП.
Решението си Народното събрание взе в четвъртък. Всички 276 присъстващи депутати гласоподаваха в поддръжка на кандидатурата на Финландия дни, откакто унгарският парламент също утвърди присъединението на Хелзинки.
" Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно ", написа в Twitter генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, приветствайки дейностите на Турция.
Разтревожени от съветската инвазия в Украйна преди година, Финландия и Швеция изоставиха десетилетната си политика на необвързаност и подадоха молба за присъединение към алианса.
За приемането на нови членове в 30-членния алианс се изисква цялостно единогласие, а Турция и Унгария бяха последните две членки на НАТО, които ратифицираха присъединението на Финландия.
 
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства утвърждението от турския парламент на участието на Финландия в пакта, като сподели, че това ще направи " фамилията на НАТО по-силно и по-безопасно ", съобщи Франс прес. " Приветствам гласуването " на турския парламент " за довеждане докрай на ратификацията на участието на Финландия. Това ще направи цялото семейство на НАТО по-силно и по-безопасно ", написа генералният секретар на пакта в Туитър.
 
Междувременно кандидатурата на Швеция за присъединение към алианса остана висяща, защото Турция и Унгария се въздържаха да ѝ дадат зелена светлина, макар че показаха поддръжка за разширението на НАТО.
 
Правителството на Турция упреква Швеция, че е прекомерно снизходителна към групи, които счита за терористични организации и закани за сигурността, в това число войнстващи кюрдски групи и хора, свързани с опита за прелом през 2016 година
 
Неотдавна Турция се разгневи от поредност демонстрации в Швеция, в това число от митинг на антиислямски деятел, който изгори Корана пред турското посолство.
 
Правителството на Унгария твърди, че някои шведски политици са създали подигравателни изказвания за положението на унгарската народна власт и са изиграли дейна роля в обезпечаването на замразяването на милиарди средства от Европейския съюз поради хипотетични нарушавания на правилата на правовата страна и демокрацията.
 
Турски публични лица обявиха, че за разлика от Швеция, Финландия е изпълнила отговорностите си по меморандума, подписан предходната година, в който двете страни се ангажираха да се оправят с опасенията за сигурността на Турция.
 
" Като член на НАТО, ние естествено имахме някои упования и претенции във връзка с проблемите на сигурността на нашата страна - съобщи в Народното събрание преди гласуването Акиф Кагатай Килич, народен представител от ръководещата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган. - Бих желал да подчертая съответните стъпки и тяхното осъществяване от страна на Финландия, които поддържаха и оформиха решението, което вземаме тук ".
 
Килич добави: " Наясно съм, че има доста хора, които ни следят от Финландия.... Можем да им кажем: " Добре пристигнали в НАТО ".
 
Някои опозиционни партии подлагаха на критика позицията на турското държавно управление по отношение на двете скандинавски страни.
" За страдание (управляващата партия на Ердоган) трансформира правото на несъгласие върху кандидатурите за участие на Финландия и Швеция в инструмент за изнудване и опасност. Ние не утвърждаваме това - разяснява Хисар Озсой, народен представител от прокюрдската партия. - Считаме, че процесът на договаряне (за оказване на напън за) изгонването на кюрдски писатели дисиденти, политици и публицисти... е противен, погрешен и противозаконен ".
 
Запитан по-рано тази седмица за участието на Швеция в НАТО, Ердоган съобщи пред кореспонденти: " Има някои неща, които чакаме от тях. Те би трябвало първо да бъдат изпълнени ".
 
Швеция, която направи конституционни промени, с цел да одобри по-строги закони за битка с тероризма, изрази вяра, че ще може да се причисли преди срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, Литва.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР