Турският парламент официално е във ваканция до 8 януари, но

...
Турският парламент официално е във ваканция до 8 януари, но
Коментари Харесай

Турският парламент гласува днес за изпращането на войски в Либия

Турският парламент публично е във почивка до 8 януари, само че през днешния ден бе свикано изключително съвещание за разискване на проекторезолюция, предвиждаща изпращане на турски бойци и военна техника в Либия в поддръжка на интернационално приетото държавно управление в Триполи против силите на авторитетния в Източна Либия боен пълководец Халифа Хафтар.

Управляващата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) разпрати до своите депутати разпореждане безусловно да участват на съвещанието.

Проекторезолюцията (на турски "тезкере " е готова от ръководещата ПСР и Партията на националистическото деяние на Девлет Бахчели, които са в съдружен Републикански алианс и имат болшинство в Народното събрание.

Лидерът на Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели разгласи, че ще поддържат проекторезолюцията.

Против нея ще гласоподават депутатите от главната опозиционна Народнорепубликанска партия на Кемал Кълъчдароглу. Лидерката на "Добра партия ", другата опозиционна партия в Народното събрание, Мерал Акшенер разгласи, че парламентарната група на тази партия също няма да поддържа проекторезолюцията. С това решение тя се солидаризира с НРП, с която са в опозиционен алианс, с който участваха на изборите.

Третият участник в този опозиционен алианс - Партията на щастието, ръководена от проислямисткия водач Темел Карамоллаоглу, обаче съобщи, че ще поддържа документа при вота в Народното събрание. Това в действителност има смисъла на пропукване на трипартийния опозиционен алианс, само че дали то ще се прояви и след проекторезолюцията, ще стане ясно в бъдеще.

Вчера, ден преди решаващото гласоподаване Кълъчдароглу и Карамоллаоглу организираха среща, само че не бе излъчено известие за предмета на диалога на двамата водачи.

Очаква се на днешното изключително съвещание да участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган в качеството си на водач на ПСР.

Междувременно ситуацията в Либия, където се преплитат ползите на редица международни сили, може да повлияе и върху дейностите на турското държавно управление. Такъв вероятен вид подсказа през вчерашния ден турският вицепрезидент Фуат Октай, който уточни, че в случай че силите на Халифа Хафтар спрат офанзивата си против силите на държавното управление в Триполи, Турция може да не изпраща войски в Либия.

На 27 ноември Анкара и приетото от Организация на обединените нации либийско Правителство на националното единодушие подписаха две обособени съглашения: едното за военно съдействие, а другото - за морските граници на двете страни в Източното Средиземноморие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР