Турският наказателен съд в Къркларели поиска 4-мата български гранични полицаи,

...
Турският наказателен съд в Къркларели поиска 4-мата български гранични полицаи,
Коментари Харесай

Турският съд поиска 4-ма български граничари да бъдат издирени с червена бюлетина на Интерпол

Турският углавен съд в Къркларели изиска 4-мата български гранични служители на реда, упрекнати за гибелта на турски нарушител да бъдат оповестени за търсене с алена бюлетина на Интерпол. Молбата за преустановяване на делото, импортирана от турския юрист, защитаващ правата на българските граничари преди дни, бе отхвърлена от съда, съобщи кореспондентът на БГНЕС.

Преди дни турския углавен съд изиска българите да бъдат издирени с алена бюлетина на Интерпол и отведени на съд в южната ни съседка.

" По законите на Турция нашия юрист ни беше уведомил, че алена бюлетина се издава единствено и само за тероризъм. И на нас ни пускат такава алена бюлетина, и ние към момента не знаем какво да чакаме ", сподели Николай Петков.

Четиримата някогашни чиновници на граничните служби са упрекнати в гибелта на турския нарушител Ялчън Ерджан, който на 17 април 2008-ма година бе нарушил морската ни граница. У нас следствието на случая бе прекъснато от военната прокуратура поради липса на осъществено закононарушение. 9 години по-късно, обаче, турският углавен съд образува ново дело след тъжба на околните на починалия.

" Не можем да разбираем на всички страни в целия свят, че ние сме си гледали работа. И че при излизане в чужбина.. никой от нас няма подозрение, че в България нещо ще се случи. Никой няма да ни прати в Турция, само че нали света не е единствено България ", добави Костов.

Ексгариначарят Михаил Цонков и тримата му сътрудници Николай Костов, Николай Петков и Живко Петков обявиха, че нито се усещат терористи, нито нарушители. Към този миг, обаче, те са пандизчии в рамките на личната си страна.

" Не знам по какъв начин да се усещам и не мога да ви кажа какъв ще бъде развоя. До тук имаме поддръжката на нашите институции, оттук насетне какво ще стане, не мога да кажа ", добави Михаил Цонков.

Според турския бранител на българите - юрист Джошкун Молла, настояването за търсене с алена бюлетина може и да бъде отхвърлено от Интерпол. Според него значимо е това, че ексграничарите не са турски жители, а и действието, в което са упрекнат, и е осъществено на българска територия. Следващото съвещание на съда в Къркларели е планувано за февруари следващата година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР