Турският министър-председател Бинали Йълдъръм се пошегува, че ще предложи своето

...
Турският министър-председател Бинали Йълдъръм се пошегува, че ще предложи своето
Коментари Харесай

Основни лидери в Турция гласуваха

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм се пошегува, че ще предложи своето кресло на търг след изборите, когато страната ще промени своята форма на ръководство от парламентарна в президентска република, вследствие на което постът министър председател ще бъде премахнат.
„ Надявам се, че президентските и парламентарните избори ще спомагат за по-нататъшната консолидация на турското общество и ще се трансфорат в залог за дълготраен мир в страната. Президентската форма на ръководство ще помогне на нашата република да доближи нови върхове на развиване. Тя също по този начин ще укрепи нашата сигурност и непоклатимост. А моето кресло... ще предложа на търг “, акцентира той.

Тези избори са най-критичните в историята на Турция. Това съобщи при гласуването си в Анталия турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

„ Това са най-критичните избори в турската история. Страната ни претърпява един от най-трудните интервали в своето развиване. Променя се формата на държавното ръководство. Надявам се, днешното гласоподаване да стане
залог за по-нататъшното развиване на Турция “, сподели той, представен от Анадолската организация.

Чавушоглу счита, че изборите ще дадат своя принос за демократичното развиване на Турция, заяви БГНЕС.
Кандидатите на главните опозиционни Народно-републиканска партия Мухарем Индже и на „ Добрата партия “ Мерал Акшенер гласоподаваха на изключителните президентски и парламентарни избори в Турция, заяви телевизия Ен Ти Ви.
Акшенер гласоподава в изборна секции в Истанбул, а Индже – в град Ялова. Очаква се актуалният държавен глава и главен любимец Реджеп Тайип Ердоган да даде своя глас в Истанбул.
Турците избират през днешния ден президент и парламент на страната. 60 милиона души са призвани да упражнят правото си на глас в 81 провинции. Избирателните секции отвориха порти в 8.00 часа българско време. Гласуването ще завърши в 17.00 часа.
По данни на министерството на правораздаването изборният развой протича в спокойна конюнктура. След приключването на гласуването първо ще бъдат преброени гласовете на гласоподавателите за президент. Централната изборна комисия ще се постарае да разгласи резултатите до края на деня, съобщи нейният ръководител Сади Гювен.
В президентската конкуренция вземат участие шестима претенденти. Сред тях главните кандидати са актуалният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган, Мухарем Индже от главната опозиционна Народно-републиканска партия и Мерал Акшенер от опозиционната Добра партия.
Девет партии се позволени за присъединяване в парламентарната избори. Сред тях с най-големи шансове да попаднат в новия меджлис са: ръководещата Партия на справедливостта и развиването, Партията на националистическото придвижване, Народно-републиканската партия, Партията на демократичните нации и други
Изборният ден завършва в 17 часа. Първи резултати се чакат малко след 20 часа в неделя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР