Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу Сирийските правителствени сили

...
Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу Сирийските правителствени сили
Коментари Харесай

Сирийските правителствени сили засега не са навлезли в района на Африн


Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

Сирийските държавни сили към момента не са навлезли в региона на Африн и не е ясно дали ще го създадат, съобщи турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от Ройтерс.

Министърът сподели това в изявление за турската телевизия Канал 24, откакто през вчерашния ден сутринта сирийска държавна медия заяви, че проправителствени сили " до часове " ще влязат в Африн. До края на деня нямаше признаци за сходно напредване, отбелязва Ройтерс.

Турция предизвести, че ще се конфронтира със сирийските държавни сили, в случай че те фактически навлязат в региона на Африн, с цел да подкрепят Силите за отбрана на народа (СЗН) - кюрдска милиция, считана от Анкара за терористична организация, против турската войска.

Турция стартира офанзивата в Африн на 20 януари за да прогони бойците на СЗН от южната си граница.

Сирийската кюрдска милиция " Сили за отбрана на народа " отхвърли да се е споразумявала с Дамаск сирийската войска да влезе в региона Африн, с цел да отблъсне турската атака, съобщи Ройтерс.

" Няма съглашение. Има единствено апел от нас сирийската войска да пристигна и да брани границите ", сподели представителят на милицията Нури Махмуд по телефона за Ройтерс.

Предупреждението на Анкара, че ще нанесе удар по войски на държавното управление в Дамаск, в случай че задачата на влизането им в Африн е да защитят кюрдските бойци, основава опция за евентуален конфликт сред Турция и сирийски сили, подкрепяни от Иран и Русия, написа в. " Вашингтон пост ". Изданието отбелязва, че към този момент не са известни детайлности за съглашението сред режима на Башар Асад и кюрдските милиции " Сили за отбрана на народа " (СЗН), само че представители на кюрдите оповестяват, че се водят договаряния.

Силите на Дамаск не са стъпвали в Африн след 2012 година, когато се изтеглиха от по-голямата част от Северна Сирия. Завръщането им в регион, където са ситуирани елементи на районни и интернационалните сили, може да усложни обстановката и да докара до нежелани конфликти. Но според от детайлностите на съглашението, то може да помогне и за понижаване на напрежението в региона, където продължаващата от месеци турска атака се пробва да отблъсне бойците на СЗН по-далеч от границите на Турция. Анкара счита милицията за терористична организация, обвързвана с кюрдския протест на турска територия и нанася всекидневни въздушни и артилерийски удари по кюрдския анклав.

Анализатори от дълго време оферират подписване на съглашение, при което сирийският режим да влезе в Африн, а " Силите за отбрана на народа " да се разположат по-далеч от границата с Турция, като метод за преустановяване на турската военна интервенция, довела до лимитирани триумфи за Анкара и сирийските й съдружници, напомня английският в. " Гардиън ".

Възможността за интервенция на режима на Башар Асад в Африн демонстрира комплицираните маневри във войната в Сирия, отбелязва изданието. СЗН са съдружници на Вашингтон, само че техният клон в Африн е изискал помощ от държавното управление в Дамаск, което Съединени американски щати публично се пробват да смъкват. Турция от своя страна е почнала интервенцията си в Африн, откакто е получила утвърждението на Русия, която поддържа Асад.

Евентуален директен конфликт сред сирийски и турски сили води до заплаха от евентуален спор сред съветската и турската армии - което може да докара до разширение на войната, предизвестява в. " Гардиън ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР