Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и

...
Турският министър на транспорта и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и
Коментари Харесай

Турция и ЕС изграждат високоскоростна жп линия от границата с България до Истанбул

Турският министър на превоза и инфраструктурата Мехмед Джахит Турхан и ръководителят на делегацията на Европейската комисия в страната Кристиан Бергер подписаха през днешния ден в Анкара съглашение за създаване на жп линията Черкезкьой-Капъкуле, част от линията от Истанбул до Капъкуле, съобщи БНР.

Модернизирането на този сектор от линията, която ще свързва Азия с Европа, ще бъде финансирано с европейски средства.

Документите бяха подписани от двете страни в хотела към гарата за високоскоростни влакове в турската столица.

Участъкът от Черкезкьой в окръг Текирдаг до граничния пункт с България " Капъкуле " е с дължина 150 км. Общата дължина от истанбулската гара " Халкалъ " до българо-турската граница е 230 км. Намерението е високоскоростна линия да свързва българската и турската железопътна мрежа и посредством нея, в това число по други високоскоростни линии на турска територия, да доближава Кавказ, Централна Азия и Китай и да се трансформира в част от така наречен " стоманен път на коприната ".

Кристиан Бергер съобщи на церемонията по подписването, че става дума за доста значим транспортен план сред Европейски Съюз и Турция. Той посочи, че Европейски Съюз и Турция са значими търговски сътрудници. Нашата цел е още повече да развиваме това. Чрез тази железопътна линия ще можем да пренасяме доста повече артикули сред нашите страни и Турция, сподели Бергер, представен от Българска телеграфна агенция.

Той добави, че с този план Турция ще има значим принос в превоза сред Азия и Европа. Проектът ще способства за процеса на присъединение на Турция към Европейски Съюз, посочи още Бергер. Той сподели, че Турция е доста значим, основен сътрудник за Европейски Съюз и значим комшия от стратегическа позиция.

Железопътната линия Халкалъ-Капъкуле е четвъртият огромен план за жп инфраструктура в Турция, получил финансова помощ от Евросъюза.

На гала в Анкара в края на февруари т.г. в наличието на вицепрезидента на Европейска комисия Юрки Катайнен и еврокомисаря по превоза Виолета Булк бяха подписани документите, с които Брюксел дава 275 млн. евро. Това го трансформира в най-големият индивидуален план, по който Европейски Съюз ще окаже финансова помощ на Турция.

Отсечката от Халкалъ до Капъкуле ще бъде двойна електрифицирана жп линия, позволяваща на влаковете да развиват до 200 км/час, и ще бъде снабдена с най-модерна система за сигнализация.България също модернизира жп инфраструктурата си с европейски пари. Премиерът Бойко Борисов участва във вторник, 11 юни, на полагането на нов стоманен път по правата София-Елин Пелин - част от жп линията София-Пловдив. С построяването на този и другите сектори ще се понижи времето за пътешестване сред София и Пловдив до 1 час и 10 минути.

Проектът се финансира по Механизма за Свързана Европа и е на обща стойност 133 млн. лева, от които 113 млн. лева безплатна помощ от Европейски Съюз и 20 млн. лева национално съфинансиране,

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР