Турският министър на отбраната Хулуси Акар днес заяви, че въоръжените

...
Турският министър на отбраната Хулуси Акар днес заяви, че въоръжените
Коментари Харесай

Турция заплаши Кипър с ново нахлуване както през 1974 г.

Турският министър на защитата Хулуси Акар през днешния ден съобщи, че въоръжените сили на страната му могат отново да нахлуят в Кипър, в случай че се наложи.
" Намираме се в същата точка, в която бяхме през 1974-а в Кипър ", сподели Акар. " Това, което трябваше да стане в този ден, никой да не се съмнява, че би станало през днешния ден при същото състояние ", сподели той, представен от гръцките издания " Катимерини " и " Прото тематика " на гала по производство на офицери от армията в по-високи звания.

Министърът удостовери, че Турция е решена да продължи изследванията си за газ в източното Средиземноморие, Егейско море и към Кипър макар митингите от Кипър, Гърция и Европейския съюз. Те упрекват Турция, че нелегално изпраща проучвателни кораби в изсключителната икономическа зона на разделения остров, към който неотдавна бяха открити огромни газови залежи.

" Няма за отстъпим никока от правата и ползите си тук, няма да създадем крачка обратно, заявили сме го пред целия свят... Никой да не изпитва силата и мощта ни, никой да не си прави неправилни сметки ", добави Акар.

Турция окупира северната част на Кипър от 1974 година, когато нахлу там в отговор на опит за прелом от етнически гръцки кипърски офицери, подкрепяни от тогавашната военна хунта в Атина, които целяха да причислят острова към Гърция. Стигна се до кървави конфликти, потоци бежанци и разделянето на острова, рухване на хунтата и разполагане на умиротворителни сили на Организация на обединените нации сред етнически турската и гръцката му част. Последната е част от Европейски Съюз от 2004 година Турция продължава да поддържа 35-хиляден боен контингент в северната част, така наречен Севернокипърската турска република, приета единствено от Турция и Азербайджан.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР