Турският министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата

...
Турският министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата
Коментари Харесай

Разпродават държавни земи за жилищно строителство

Турският министър на околната среда, урбанизацията и изменението на климата Мурат Курум сподели, че държавното управление възнамерява да продаде държавни земи в огромните градове на хора, които желаят да строят къщи. Този ход ще бъде изработен като част от напъните за ограничение на възходящите наеми и цените на жилищата.

Още през август може да стартират продажбите на държавна земя в места като Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Коня и Адана, сподели Курум. „ Преди близо 2 години се говореше за свръхпредлагане на жилищния пазар. Благодарение на извършените по това време акции бяха продадени рекорден брой къщи. Този път беше въведен нов финансов пакет, който да помогне на хората да купуват жилища с по-ниска рента по заеми “, напомни министърът.

Той посочи, че в този момент държавни земи в покрайнините на градове като квартал Голбаси в Анкара и кварталите Тузла, Чаталджа и Башакшехир в Истанбул ще бъдат пуснати за продажба на налични цени, върху които хората могат да строят къщи. „ Купувачите могат да построят къщите си или да купят групово огромни имоти и да поверят на компания създаването на жилищен план “, изясни Курум.

Според министъра минималният размер на имот ще бъде от 500 до 1000 кв.м, върху който ще се строят едноетажни къщи. А три- и четириетажни здания могат да бъдат издигнати върху имоти с повърхност от 8000 до 10 000 кв.м.

Хората ще би трябвало да показват плановете си на управляващите, с цел да получат позволение за създаване на тези здания.

Курум сподели още, че неговото министерство се слива с Главната дирекция за национална благосъстоятелност и Службата за жилищно развиване (TOKİ), с цел да понижи цената на земята, която ще се продава на дълготрайни вноски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР