Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи

...
Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум съобщи
Коментари Харесай

Турция прави канал между Черно и Мраморно море за 11,5 млрд. евро

Турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум заяви през днешния ден, че министерството е одобрило отчета за екологична оценка на плана за Канал Истанбул - неестествен канал сред Черно и Мраморно море, предадoха Анадолската организация и Българска телеграфна агенция.

Стойността на плана е 75 милиарда турски лири (11,5 милиарда евро), като съгласно отчета за оценка на въздействието му върху околната среда се планува построяването да приключи за седем години, показва частната телевизия НТВ.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че строителството на Канал Истанбул, който стана обект на бурни полемики в обществото, следва да стартира в най-скоро време.

Идеята за основаването на Канал Истанбул бе показана от Ердоган още през 2011 година като една от основните цели на държавното управление за 2023 година, когато турската република ще навърши 100 години.

Реализацията на плана обаче се забави доста от първичните проекти.

Ако планът въпреки всичко бъде сбъднат, от Черно до Мраморно море ще бъде основан дълъг 43 километра и необятен 400 метра неестествен канал. През канала ще може да минават по 160 плавателни съда на ден, като по този начин доста ще бъде омекотен трафикът през натоварения проток Босфор.

Активистите еколози обаче оспорват потребността от сходен канал, като акцентират, че строителството му ще унищожи сладководните басейни, които доставят града с питейна вода, и ще промени равнището на О2 в моретата. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР