Турският лидер обеща да премахне извънредното положениеДесет дни преди изборите

Турският лидер обеща да премахне извънредното положениеДесет дни преди изборите ...

Подкрепата за Ердоган намалява.


Турският лидер обеща да премахне извънредното положение


Десет дни преди изборите за президент и парламент в Турция на 24 юни, публикувана вчера анкета на социологическата агенция “Гезиджи” показа спад в подкрепата за настоящия държавен глава Реджеп Ердоган с 1,6% за седмица, предаде Ройтерс.

Проучването показа още, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) ще изгуби парламентарното си мнозинство на предстоящия вот.

Сондажът на “Гезиджи” е проведен сред 2814 гласоподаватели и показва, че Ердоган ще получи 47,1% от гласовете на първи тур от изборите. Алиансът на ПСР с Партията на националистическото действие (ПНД) ще изгуби мнозинството си в 600-местния парламент, тъй като ще получи 48,7 на сто от гласовете. Сходен резултат за разпределението на политическите сили в Меджлиса даде и анкета на агенция “Медиар” – 47,3% за съюза ПСР/ПНД срещу 39,3% за 3-партийната опозиционна коалиция Национален алианс.

Ако тенденцията се запази и Ердоган не успее да получи над 50% от гласовете на първи тур, той ще трябва да се изправи на втори, най-вероятно срещу кандидата на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Мухарем Индже. При това развитие анкетите сочат победа за настоящия лидер с няколко процента. В сряда Реджеп Ердоган обеща да свали извънредното положение в страната, което е в сила от юли 2016 г., ако бъде избран на 24 юни, но допусна, че то може да бъде върнато в случай на бъдещи заплахи пред Турция.

Извънредното положение позволява на Ердоган и на правителството да заобикалят парламента в одобряването на нови закони и отстраняват основни права и свободи. То влезе в сила малко след неуспешния преврат на 16 юли 2016 г. и оттогава е удължавано на всеки три месеца. Над 160 000 души са били задържани по силата на тези правила и сходен брой държавни служители са уволнени от работа, по данни на ООН. Множество медии бяха закрити, а активисти – задържани.

Критици заявяват, че Ердоган използва извънредното положение, за да смаже недоволството. Властите обаче отричат това и твърдят, че предизборната кампания не се влияе от строгите мерки. Преди това и опозиционният кандидат за президент Мухарем Индже обяви, че “веднага след победата си, ще прекрати действието на извънредното положение.

POLITICS: Turkey elections 2018

Източник: trud.bg