Турският конституционен съд блокира банковите сметки на прокюрдската Демократична партия

...
Турският конституционен съд блокира банковите сметки на прокюрдската Демократична партия
Коментари Харесай

Турският КС блокира сметките на прокюрдската партия - Свят

Турският парламентарен съд блокира банковите сметки на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), по които групировката получава помощ от бюджета , заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Съдът продължава чуванията по дело за закриване на ДПН поради хипотетични връзки с въоръжени групировки, уточни Анадолската организация.

Ходът против Демократичната партия на народите, която е третата по величина партия в Народното събрание, се подхваща преди парламентарните и президентските избори в Турция. Те би трябвало да се произведат до юни и се чака да съставляват огромно предизвикателство за президента Реджеп Тайип Ердоган.

Държавната Анадолска организация заяви, че Конституционният съд е взел решението с болшинство от осем против седем гласа.

Прокурор заведе дело против ДПН през март 2021 година, настоявайки да ѝ бъде наложена възбрана поради хипотетични връзки с Кюрдската работническа партия (ПКК), която е оповестена за терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз. ДПН отхвърля такива връзки.

Бекир Шахин, върховен прокурор в Касационния съд, изиска предишния месец блокиране на сметките на партията, по които тя получава средства от държавната хазна, до момента в който делото е в ход.

Конституционният съд одобри обвинителния акт против ДПН през юни 2021 година след траяла с години акция против партията при ръководството на Ердоган, в която хиляди членове на ДПН бяха съдени, най-много за отнасящи се до тероризъм закононарушения.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР