Турският Държавен съвет (Висшият административен съд на Турция) днес реши,

...
Турският Държавен съвет (Висшият административен съд на Турция) днес реши,
Коментари Харесай

Решено е: Музеят "Света София" става джамия

Турският Държавен съвет (Висшият административен съд на Турция) през днешния ден реши, че музеят " Света София " още веднъж може да стане джамия , съобщи турската телевизия CNN Turk.

Десети отдел на Държавния съвет в Турция разгласи, че се анулира постановлението от 24 ноември 1934 година, когато е било решено " Света София " да стане музей.

Решението през днешния ден е било взето единомислещо. Дългоочакваното решение най-сетне бе взето, разяснява CNN Turk. Очаква се турското държавно управление да вземе дефинитивно решение за превръщането на " Света София " в джамия.

Засега обаче не е ясно належащо ли е държавното управление да издава нов декрет, показва в. " Хюриет ". Съдът през днешния ден аргументира дейностите си с претекста, че " Света София " е била благосъстоятелност на Фондацията " Фатих Султан Мехмет " и е била записана като джамия.

В решението на Държавния Съвет е изтъкнато, че държавното управление през 1934 година не е имало никакви пълномощия да трансформира статута на храма. Идните дни се чака решението да бъде оповестено в турския Държавен вестник (Resmi gazete).

Десети отдел на висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иск за отменяне на решението на министерския съвет от 1934 година Тогава бе оповестено, че решението на съда би трябвало да бъде огласено в период до 15 дни.

По-рано през днешния ден министърът на финансите Берат Албайрак и министърът на правораздаването Абдулхамит Гюл написаха постове в Туитър, че чакат в най-скоро време " Света София " да бъде отворена за молебствия. " Очаквайте го. Днес или на следващия ден " Света София " ще бъде отворена ", написа Албайрак.

Храмът " Света София " в Истанбул е издигнат през шести век като християнска черква. През 1453 година след завладяването на града от османските турци е трансфорат в джамия , а от 1934 година е разгласен за музей и е прекъсната религиозната му приложимост. " Света София " е считана за един от знаците на православието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР