Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул днес

...
Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул днес
Коментари Харесай

Ердоган похвали изборната активност

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган гласоподава в Истанбул през днешния ден на предварителните избори, за които се надява, че ще му обезпечат нов мандат като президент при система с разширени пълномощия на тази институция.

Ердоган дойде в изборната секция, придружаван от първата дама на Турция Емине Ердоган и своите внуци, съобщи Анадолската организация.

#Turkey President Erdogan cast his vote at a polling station in Istanbul. He said country is carrying out "a democratic revolution " through #TurkeyElections2018 by introducing an executive presidential system. #Seçim2018#Turkey#Turkeyelection#[email protected]/C509IxExoJ

— Umut Uras (@Um_Uras) June 24, 2018

След като гласоподава, президентът похвали пред кореспонденти високата изборна интензивност, която по думите му надвишава 50%.

“Това демонстрира какъв брой напреднала е турската народна власт и какъв брой развита е демократическата ѝ зрялост”, сподели той. “С тези избори Турция претърпява демократическа революция”, добави президентът.

Държавният глава сподели също, че е бил осведомен, че все още няма съществени нарушавания в изборния ден.

Турският министър председател и водещите опозиционни претенденти за президентския пост към този момент гласоподаваха по-рано на днешните предварителни президентски и парламентарни избори в страната, съобщи Анадолската организация.

Министър-председателят Бинали Йълдъръм упражни правото си на глас в Измир.

“Пожелавам изборите да донесат на целия ни народ мир, успокоение и братство”, съобщи министър председателят и означи позитивната атмосфера в изборния ден. “Хората се стичат, с цел да дадат гласа си”, уточни той.

Йълдъръм се пошегува, че ще даде креслото си на търг, защото в бъдеще то няма да бъде нужно на никого. Премиерът отговори с възприятие за комизъм на забележката на публицист, че няма да може да съобщи на никого поста, защото в новата система на ръководство, която влиза в действие след изборите, няма да има министър-председател.

“Креслото ми остава у нас. Ще го разглася на търг”, пошегува се министър председателят, представен от частната турска телевизия НТВ.

Правото си на глас упражниха и претендентите на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Мухаррем Индже и на “Добра партия” Мерал Акшенер.

Индже и Акшенер са поставяни надлежно на втора и трета позиция в предизборните прогнози на социолозите след досегашния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

VIDEO: Turkish presidential candidate Muharrem Ince, the main rival to President Recep Tayyip Erdogan, votes in Yalova in the country's northwest #TurkeyElectionspic.twitter.com/iqIOhP8qZC

— AFP news agency (@AFP) June 24, 2018

Индже гласоподава в Ялова, само че съобщи, че по-късно отпътува за Анкара, с цел да следи изборните резултати. “Нека е честито на родината и на народа”, пожела претендентът на НРП, апетитен като вероятен противник на Ердоган на възможен балотаж на 8 юли.

Лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу също към този момент гласоподава в столицата Анкара.

Председателката на новата “Добра партия”, която също претендира за президентския пост, Мерал Акшенер гласоподава в Истанбул. “Най-важната дума е свободната воля. Пожелавам свободната воля на гласоподавателите да се отрази в урните”, сподели тя, откакто даде гласа си.

Вече гласоподаваха и няколко министри от кабинета, измежду които тези на вътрешните и външните работи и на правораздаването. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу окачестви днешните избори като най-важните в историята на страната, откроявайки прехода от парламентарна към президентска система на ръководство, който ще настъпи след тях.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР