Турският банкер Мехмет Хакан Атила бе осъден на 32 месеца

...
Турският банкер Мехмет Хакан Атила бе осъден на 32 месеца
Коментари Харесай

Турски банкер осъден на 32 месеца затвор заради нарушаване на сакциите срещу Иран

Турският банкер Мехмет Хакан Атила бе наказан на 32 месеца затвор поради нарушение на глобите против Иран.

Работейки като заместител общоприет шеф в държавната Halkbank, 47-годишният Атила е взел участие в скица за подкрепяне на Иран да избегне рестриктивните мерки, наложени от Съединени американски щати, оповестява Reuters.

Според обвиняването централната фигура в схемата за отбягване на глобите е богатият търговец на злато от турско-ирански генезис Реза Зараб, който се призна за отговорен за обвинявания в измами, интрига и изпиране на пари и бе главен очевидец в делото против Атила.

Турският банкер към този момент прекара 14 месеца в пандиза, които ще се приспаднат от актуалната му присъда. Има вид той да бъде освободен предварително за положително държание.

Прокуратурата изиска присъда от към 20 години за Атила. Съдът отхвърли предлагането с претекста, че банкерът е нищожен състезател в схемата за отбягване на глобите и " от време на време е работил с отвращение ", значително спазвайки нарежданията на своя шеф.

От началото на 2012 година Атила е взел участие в скица за подкрепяне на Иран да похарчи доходи от нефт и газ в чужбина, извършвайки лъжливи покупко-продажби със злато и храни посредством Halkbank, в нарушаване на глобите в Съединени американски щати.

Зараб, който към момента не е наказан, призна по време на процеса, че е подкупил турски държавни чиновници и че Ердоган персонално се е подписал на части от схемата, до момента в който е бил министър председател на Турция.

Политическите реакции

Делото против банкера сътвори напрежение сред Анкара и Вашингтон, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган го осъди като политическа офанзива против държавното управление му.

Според него делото се основава на доказателства, измислени от почитатели на живеещия в Съединени американски щати мюсюлмански свещеник Фетула Гюлен, който Ердоган упреква за несполучливия опит за прелом през 2016 година

Турският президент неведнъж се усъмни в обвиняванията и последвалата присъда на Атила. " Ако Хакан Атила ще бъде разгласен за нарушител, това би било съвсем еднакво на оповестяването на турската република за нарушител ", сподели президентът в изявление за Bloomberg.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР